Tuesday, December 22, 2009

Tenet Yg !@^%#!^#%

Kerja aku memerlukan penggunaan internet yg maksima.
Kenapa?Sebab setiap new client aku,aku kena tau apa dorang buat.
So website mereka adalah medium paling ideal utk aku mentelaah modus operandi mereka.
Tapinyeee...bila kelajuan tenet dah sama mcm sipot khinzir..
jangan kata nak buka profile company..aku nak tgk gambar terbaru Fazura pon slow amat..aku dengar company kecik aku nehh membayor berpuluh ribu or hampir seratos ribu utk system tenet ni semua.

Tapi hasilnya?aku pon tatau kiranya entry aku kali ni korang dapat baca bila.
Sebab kalau aku tekan publish sekalipom,kalau tenet ni tak kasi,tak pergi nye dia..
Tapi masih gak aku nak meluahkan ketidakorgasm nye aku dengan sistem tenet kompeni aku nehh.secara tak langsung aku takleh bincang.net dan segala jaring kerja sosial aku takleh nak masuk.

Giler tepu otak gua mcm ni.Cer bayangkan...bayangkan skang.
Hidop kau kat opis...ada meja...ade pc...semua adelah..
tetiba tenet takde?kau rasa mcm nak geget bucu meja tak?
tekan tekan keyboard cam org sebok...muka berkerut mengalahkan apa..
tapi takde tenet?giler kentang miserable weii...

Kalau camni nye gaya.balik rumah la sambung kerja (ecehh..ye keeeee?)
So kesimpulannya hari ni..jom la balik.
duk lama lama kat opis bukan bleh dapat dividen ke apa.
dah dah jom balik.

Kemerengan Selasa

Aku rasa mood nak bekerja haram dah takde.
Dok pikir minggu depan stret clear coti sampai nu yer.
Kat opis pon duk melayar internet,FB dan bincang.net.
Rokok dah abis setengah kotak..makin kuat plak skang..
Ade tu ade la kerja,masalahnya orang yg kau nak deal tu kebanyakkannya dah coti..

"Hello can I speak to Sulaiman Akhlaken please?"

Jawapan wajib time time hujung tahun......"he/she's not in the office,will be back early next year."

Mak aihh..takdela bisnes.Nak call kawan2 ngabehkan boreh jer.
Jumpa dah selalu,lagi nak call.Baik lenkali jumpa teros cemolot jer..
Ekceli ni time makan tgh hari,aku kemalasan nak turun sebab pagi tadi aku bedal nasi lemak lauk ayam sambal ngan telor goreng.
terbaikkkk...kenyang sampai skang.Kalau turun pon mungkin aku turun sekadar nak tgk awek awek tingkat 16 ngan 19 beli lunch.

Pastu sambung sangap kat level 21.haihhh...sampaila pukul 6.
aku tgh musykil nehh...apsal ym aku ade kuar connection dengan org nehh?
tetiba aku dpt soklan bertubi tubi dari kengkawan...
Sapa *****??waaaa cinta baru eh?

Cinta baru kepala HOT nkau.aku sendiri pon tatau camne benda alah tu muncul..
setelah ditanya pada tuan empunya nama juge,dia tidaklah tahu bagaimana semua tu terjadi..so aku abaikan je lah.Bukannya mati pon aku kalau status gitu.Virus pemangkin kot...nanti scan.abis citer.

Turun bawah kena kopi o pon best gak nehh.nanti sambung.


~babai for now~ aizat suruh taruk gini.

Monday, December 21, 2009

Aku Kembali

Salam Semua Sahabat Handai..
Maafkan aku sebab lama tak hapdet (mcm ade org nak baca kalau aku apdet pong!)
aku rasa November antara bulan paling tak best dlm blog aku..
rasa nak delete jer..mcm gampunk haramjarrdah..
Nak emo jer...sampai org naik menyampah...

So sekembalinye aku menulih dilembaran blog aku nehh..
aku janji (hari ni punye janji la,esok2 aku tak sure lagi)...aku takkan posting emo lagik..yayyy!

Cuma kebelakangan ni banyak perkara sual berlaku disekeliling aku.Mereka mereka yg rapat ngan aku mesti memahami apa yg berlaku.Tapi persetankan semua tuh..arini aku banyak gelak depan pc sengsorang..ni semua gara-gara blog apei yg memecahkan usus besar aku..sungguh selamba dan bersahaja entry beliau...pada aku dia mmg berbakat melawak dlm penulisan..aku boleh kategorikan apei,erfi,ali dan kuden antara bloggers yg posting tanpa perasaan tapi dalam masa yg sama wat org sakit perot.

sikit hari sebaris ngan Mamat Khalid,Tukar Tiub dan Pyan Habib.wahahahaha..semua geng terjal dlm blog.tapi masing masing mesej nak disampaikan..tu yg indah tu entry mereka.As for me,aku rasa ini adalah permulaan balik aku menulih kat blog..banyak inspirasi aku sejak bertapa sebulan nehh..kepada kengkwn Old Jarr has come back!

~babai~

Friday, November 6, 2009

Back

I missed my blog..muah muah muah.
Been away for vacation and loads of work in the office.
Overall last week was fun...went to Langkawi with 30 peoples!
Thanks to Judd[my organizer]...as a co-organizer I'm happy with this trip...
Worth it,fun,memorable and hope to see u guys again next year for the next trip...

I have few things to share in this entry.First,I've been appointed as a Moderator in our forum.Got sms from Admin and she said i'll be the moderator for activities.To be honest,I dun want this thing..its not my stuff.Yeah, I love to be in the forum,get involve with activities,hanging around with friends...but to be a moderator?hahaha..damn funny.

Some people in the forum might be excited if they can be a moderator,super moderator or even Admin.And some of them are sincerely doing it coz they love to do it.And some of them just like to show off,yeah...this kind of character is everywhere..Show off.That will be the second thing i would love to mention.
Why people show off?ahhh...nothing to do with me...and i dont give a fuck.

Anyway,this week will be hectic and for the next 2 weeks i'll be extremely busy.I know those who really know me will laugh to death whenever I tell them I'm busy..:D
Funny huh?Lets start the work tempo now..or else i'll be lazy bum for the whole day.

Ciao!

Friday, October 23, 2009

Langkawi Trip

Another week and aku akan pergi trip bersama kengkawan seramai 34 org ke Langkawi on 30th Oct sampai 2nd Nov.This will be a 2nd trip with them,first masa gi Cameron.
And kali ni ahli bertambah sampai 34 org!mak aih...riuh la nanti...
Flight aku,Judd,emy dan lagi 2 org pagi Jumaat.So sampai sana terus kena tunggu yg lain sampai,ada yg sampai petang..ada yg sampai malam...

Nama tempat kami tinggal nanti bertajuk Century Suria Apartment.Package menarik beb,4D 3N - 3 apartment - 3 MPV Serena.Sampai airport MPV tu dorang dah lepekkan kat situ,so sapa sampai dulu la jadi drebar.demn!pastu nak kena amik mereka mereka yg sampai kendian..demn lagi skali!Aku dah lama tak jejak kaki ke Langkawi sebenarnya,aku rasa adalah dlm berbelas tahun gak rasanya...eh ye ke?ye la kot.Aku pon tatau camna rupa Langkawi la ni..

ni rupa Century Suria.



Bilik tido[satu apartment ada 3 bilik,ni salah satu la]



Dapur



Dining Hall



Tula sedikit sebanyak info pasal trip Langkawi and rupa mukabumi Century Suria.
Terima kasih to Azma Geopark Langkawi yg menguruskan accommodation dan transportation kami disana nanti.

Nanti aku update yg lepas pergi plak.Tata

Sunday, October 18, 2009

Singgah Jap

Nuthing much to do..mesti korang tertanya tanya mcm mana aku bleh online malam sedangkan aku dah terminate wimax aku itu..
Well,kekadang kita perlukan miracle...ni one of the miracle tu la kan..
kejap je ni..mata takleh lelap..so dari aku duk terkebil kebil,baik aku melalut kat sini..lately mcm banyak benda berlaku kat diri aku..aku sendiri tatau nak kategori kan sebagai apa,malang ke,bertuah ke,tak reti reti bahasa ke,sampai bila nak mcm ni ke,ok sangat ke..eh..banyaklah kalau nak tulih kat sini.

So aku rasa ada baiknya aku sorang je la yg pikir semua itu...
Kenapa mesti aku libatkan org lain ye dak?
badan letih,sok pagi pagi nak gerak balik...nak drive.
sehingga itu,kita berjumpa lagi pada hari hari dan tak kira waktu...
dalam blog merapu aku ni...

"Siamang gagap termakan pulut,
Termakan pulut dan gado gado...
Eh apajadah lagi ko duk melalut?
dah dah dah,gi tido!!"

sekian.

Wednesday, October 14, 2009

Penampakan Hantu

Tadi kan masa lunch ngan Nicky dan Faizah,kami duk la berciter pasal anak masing masing nampak orang halus.Aku ni dah mcm Kak Nam plak lunch ngan mak mak...wakakakakaka.

So arini aku nak berciter pasal diri aku yg senang sangat nampak benda benda halus ni.Aku masa kecik,mak aku ckp asal malam tutup lampu je meraung,tutup lampu melalak.Masa tu kami duk Klang Gate...so satu malam tu dtgla jiran aku pakcik apa pon aku lupa,dia nyalakan rokok dia dan taburkan incense atas bara rokok dia dan dengan izin Allah SWT,aku SENYAP dan TIDUR nyenyak.Diulang,tido nyenyak.

Tu yg mak aku citer la kan..adakah aku syok dengan bau kemenyan tu or aku mmg nampak benda alah itu?Bila dah besar aku baru perasan yg aku buleh nampak benda benda ni,yg pada mulanya aku agak stress dan tak keruan.Giler apa muka pecah pecah,ada yg takde muka,gigi panjang,berlumut mcm Swamp Thing,berkepak mcm ciken wing NZ...eh.Tapi alhamdulillah skang aku dah boleh terima yg aku boleh nampak benda itu, HANTU atau SYAITAN.

Setakat ni apa yg aku nampak kategori yg mmg ngeri la bagi org biasa mcm kita.Sebab aku masa mula mula dulu pon akan demam,tapi sekarang tidak lagi!:)
Aku penah nampak yg ade sayap berkepak tapi berlumut mcm baru keluar dari paya.Aku juga penah tgk duk bertenggek atas kereta aku masa on the way nak gi Desaru,aku juga penah ditenung oleh makhluk tidak bermuka,dan masa kat awana genting aku penah dipegang oleh satu tangan yg sangat sejuk.Sejuk mengalahkan ais kepal..

Dulu masa mak aku tanam pokok cempaka kat laman rumah,aku balik dari melepak 2-3 pagi,selalu benda alah tu panggil nama aku..aku ingat makcik aku ke sapa,rupanya setan gondol...lemah longlai lutut aku merangkak sambil suruh mak aku buka pintu.Tapi dengan mcm takde pape,mak aku sound,"padan muka kau,balik tgh malam lagi".
Skarang aku dah tak kisah dah...nampak aku buat diam...sebab bukan dia boleh kacau kita pon...cuma sebagai peringatan,Syaitan takkan berhenti cuba menghasut anak cucu Adam a.s.Benda ni ada dimana mana jer,samada kita sedar atau tak,itu jer.

Dia pon makhluk Allah,cuma dia kerek dan menerima kenyataan manusia dijadikan Allah dengan sebaik baik kejadian,setan jeles!dan kalau aku berjalan ngan org pregnant,mesti aku selalu mendapat alamat [surat menyurat]itu "worang" ada disekeliling.Percaya kepada benda ghaib,benda benda mcm ni lah..syurga neraka,dosa pahala.Masalahnya "dia" tak gahib depan aku,malahan muncul depan aku.Yg tak bestnye lagi,dia tahu kita nampak dia dan die akan tengok kau balik.itu yg part parah bagi aku.

Banyakkan zikrullah.InsyaAllah selamat...

Sekian.

Tuesday, October 13, 2009

Terkenang Kenangan Lama

Semasa membaca blog Joe Vienna[Orang Koliba ni],entry mendaki Gunung Kinabalu.Aku teringat plak zaman mendaki gunung pada tahun 1999,selang setahun lepas Joe Vienna sampai Mount Kinabalu.Tapi bezanya Joe naik Mount Kinabalu,aku cuma mendaki Gunung Tebu di Besut,Terengganu.Semuanya bermula pada suatu petang yg agak damai.

Lokasi kejadian,dorm Institut Teknologi Petronas Batu Rakit,Terengganu.Aku ngan Piang duk tgk senior training pekebenda pon kurang pasti.Pastu mcm bese la,aku ngan Piang kat rebel,pi tanya senior apa dorang buat.Rupenye tgh buat persiapan stamina nak panjat Gunung Tebu kata mereka.

Aku dan Piang berpandangan.Timbul idea sengal nak turut serta.Ye,turut serta mendaki Gunung Tebu.Tanpa apa apa persiapan aku roger lagi geng junior yg mana click kiteorg je la,semua nak join!cantit....kami pon inform ketua ekspedisi[Nama dia aku dah lupa].Pastu aku,Piang,Wadi paka,Pok yed,toyo dan beberapa kaum junior menyertai ekspedisi impossible kami ini.Keseronokkan menjelma weii...masa dlm bas mcm mcm perangai sengal kami buat.Sampai senior naik menyampah..nak pukul tak bleh,sebab kami semua mmg budak budak situ jugak.wakakakakakakaka..padan muka!berani pukul la..

sampai kat besut and aku dah lupa apa nama tempat nak mendaki tuh..nampak la kapten ntah hapa ntah tgh tunggu kite org.Pastu ade sorang pakcik otai sebagai penunjuk jalan atau kata Joe Vienna "guide",atau org Himalaya panggil "sherpa".Pakcik ni sempoi giler beb,army raincoat,kasut getah yg 3 hengget tu,seluar khaki lusuh banyak poket.tu jer.

Kami start mendaki..2 jam pertama mendaki best wooo...tau sebab apa?gunung ni korang kena nadap bukit dulu...utk sampai ke gunung,ade 7 bukit nak kena hadap.so jalan bukit takdela mendaki...dia mcm mendatar jer...kami tatau.Piang pulak bawak bekalan,sambil jalan sambil stoned.Korang takyah la tau apa bekalan itu.kah kah kah...dlm pukul 10am[start mendaki at 7.30am].kami sampai satu tempat mcm jalan mati,pastu berdindingkan batu batan..ngan akar akar kayu...

piang tanya kat atuk tuh,pokcik,sapa[sampai] doh ke?Pakcik tu senyum jer,pastu dia bersuara,"baru nok daki ni,tu sakning bukit jah..ni baru kaki gunung"!Mak Nkau!
aku dan Piang dah berpandangan,Wadi dah senyak tupah![senyap terus].yg lain bersandor kat perdu pokok pokok.Piang pelan pelan bukak beg amik bekalan dan meneguk dengan kelat[Perhatian:ni bukan arak,todi,samsu atau alkohol ye].

start mendaki,masing2 dah takmo berckp atau melawak.ckp skit jer piang dah marah...dah la dia tu kepala hangin.semua bersungguh-sungguh mendaki,sebab nak elak maghrib.kalau boleh by 5 or 6pm dah sampai puncak.Aku kencing jangan citer arr kan,pantang berenti.Piang tak abis duk tanya pakcik tu,lambat lagi ke?jauh lagi ke?
Pakcik tu lak jawab,dekat dah..lagi sebatang rokok sampai la....tu la jwpn dia every half an hour.sebatang rokok dia la,kiteorg dah nak dekat 2 kotak abis.tak sampai sampai...akhirnya ntah pukul brape kami sampai ngam ngam kaki cramp!perghhhh...Tuhan je yg tau beb..nak lempang org je rasanya.

Tapi perasaan kat puncak.Susah nak gambarkan....aku nampak seluruh bandar Besut...pastu belah selatannya Laut...perghhhhhhh...hening dan bening.lepak atas batu mcm pelana kuda bentuk dia[mlm tu ade benda duk bertenggek atas batu ni].dan bawahnya dipenuhi bonsai2 yg cantik giler ahhh!Pakcik tu pesan,jangan kencing kat bonsai bonsai ni ye.ni bukan org punye..."org tu" punye,kang dia maroh..susoh pulok nok jawab"...semua dah mcm pucat...tapi Subhanallah cantik betul taman bonsai "org itu"....malamnya dengan aktiviti yg tak brape nak digemari aku dan piang..kami lepak khemah buat hal sendiri.air jangan risau,ade takungan air gunung yg lagi sejuk dari air peti...mandi sekali celup je,pastu blah.sejuk weii....

turun takde la seksa,tapi kena tahan kaki arr.Pastu kena dajal ngan pakcik guide tu suruh cabut pokok Eurycoma Longifolia aka Ali punye tongkat.sampai kiamat pon takleh cabut...pastu aku ngan Piang amik jalan kampung,pastu terserempak ngan tapak RIMAU!perghhhh...berderau darah.last last jumpa kampung,pastu sampai jalan besar.nampak bas Petronas...berlari masuk,tido mengeruhh.Sampai kampus,sambung membuta bak org mati.nasib baik kawan2 tak talkin kan.Sok nye baru ckp mak aku,aku panjat gunung.

Sekian.

Friday, October 9, 2009

Misteri Sebenar Bermuda Triangle

Kita sering mendengar misteri Segitiga Bermuda di media massa dan elektronik.
Tapi adakah kita benar-benar mengetahui kesahihannya?Sekarang adalah masanya saya membongkar kejadian kejadian aneh berkait rapat dengan Segitiga Bermuda.

Pada tahun 1789,April 20.Sebuah kapal dari Perairan Melaka telah melalui Lautan pasifik utk menghantar parcel ke Espana.Adalah dimaklumkan nama kapal tersebut,ok,terdapat percanggahan dalam nama kapal sebenar.Setengah sejarawan mengesahkan nama kapal tersebut adalah Kopi Kapal Layar,ini kerana pedagang kopi memiliki kapal tersebut.Ada pula pendapat dari ilmuwan lain mengatakan nama kapal tersebut adalah Kapal Cap Kaki Tiga,pemiliknya saudagar ubat Kurap berlogo kan kaki tiga.

Jadi kesahihan pendapat ini masih menjadi perdebatan hebat para ilmuwan dan sejarawan.Adepun semasa kapal itu melalui titik pertemuan Segitiga Bermuda,tiba tiba ianya lenyap tanpa kesan.Pendapat yg dipersetujui mengatakan seramai 119 anak kapal hilang begitu sahaja.23 tahun selepas kejadian itu,salah seorang anak kapal tiba tiba muncul dikampung halaman beliau yg kini dikenali sebagai kampung Tok Imam Lapar.
Orang kampung kehairanan setelah 23 tahun kehilangannya.tiba tiba dia balik.Kisah ini ade dinyatakan didlm jurnal pengembaraan Ferdinand Magellan yg membawa Awang bersamanya berlayar.

Adepon lelaki tadi lupa nama sebenarnya,dan dipanggil oleh org kampung sebagai Pedang Tanpa Nama.Dia menceritakan semasa terperangkap didlm Segitiga berpuaka itu,dia telah ditawan dan dijadikan hamba oleh penduduk disitu.Didalam Kitab As Sohibul Al Mohong Tak Agak Agak,Pedang Tanpa Nama menggambarkan kehodohan penduduk Segitiga Bermuda itu dengan lengkap.

"Para lelaki berbadan sasa,berketul-ketul...mereka bekerja keras..mengangkat besi dan guni,tapi senantiasa menutup muka mereka dengan topeng.Manakala yg perempuannya juga menutup muka dengan topeng,dada hanya ditutupi dengan kain jarang sehelai sehingga menampakkan "nipple"[perkataan ini dipelajarinya dari penduduk disitu]..buah dada tersembul keluar,sedikit sebanyak membuat Pedang Tanpa Nama rasa mual dan "luga"[loya]..kainnya hanyalah berasaskan kulit kayu papyrus dan sesingkatnye sampai menampakkan alur dubur[maaf dengan penggunaan bahasa saya],dan dari pandangan hadapan adepun Pedang Tanpa Nama tidaklah pula menceritakan keadaannya.Kerana menurut katanya,hanyalah pandangan hitam yg berserabut"

Adapon misteri sebenar Bermuda Triangle hanyalah sekadar gembar gembur dari pihak yg ingin mengaut keuntungan yg tak munasabah.Cerita tentang makhluk lain tinggal disitu adalah pendapat kedua yg tak dapat disahihkan kebenarannya.Pada pendapat pengkaji sejarah dan misteri dunia terkenal,Dr.Al Bedek Ali Lebong ibn Al Sompet,dia dengan keras mengatakan Bermuda Triangle ade persamaan yg kuat dengan Quattro,Zouk,Ministry of Sound,Backroom dan Planet Hollywood.Persamaan ketara dengan tempat tempat ni ialah kebanyakkan mereka berskirt pendek,buah dada tersembul,dan semua "bertopeng".

Sekian.

Nota kaki:Cerita diatas jangan diambil serious.Merapu meraban semata-mata.

Alip Tendang Wau

Mengapa Alip mesti tendang Wau?
Tak marah ke Wau?Apa sebab Alip terjal sangat gi tendang Wau?
Tak ke bapak si Wau berbulu ngan Alip?

Dan bila melibatkan mak bapak..mestila bapak Alip ckp anak dia buat semua tu utk self defense.Masuk akal jugak kalau Alip ngadu gitu kat bapak dia...

Dan Wau mesti pertahankan diri dia jugak..atas sebab apa dia ditendang sebegitu?
Persoalannya skarang, Alip dan Wau ni sapa sebenarnya?
Dongeng melayu?Hikayat penglipurlara?Tun Sri Lanang?Atau watak rekaan John Grisham?
Mahupon Dan Brown?Apa apa je lah kan...bukannya kena mengena ngan aku..

Tapi yg menjadi isu disini...atas dasar apakah Alip menendang Wau?Tidakkah itu satu perlakuan biadap sesama manusia?Dimana nilai nilai murni yg dapat kita serapkan dari senario itu tadi?Atas dasar perikemanusiaan aku nak mendalami karakter Alip dan Wau...aku takmo satu hari anak aku menendang org tak memasal tanpa sebab.

At least musti ade alasan yg teguh,seteguh pawana.Pada kajian mendalam [sama dengan kedalaman Tasik Kenyir]aku,Alip lebih kepada seorang budak nakal yg sering membuli Wau.Walaubagaimanapun,Wau adakalanya melawan...tapi tak terdaya dek kerterjalan perangai Alip.Tapi Tuhan tu Maha Adil, satu hari mesti Alip akan mendapat pembalasan setimpal diatas perbuatan dia...kalau tak didonia,sudah pasti diakhirat kan.

Tu la sedikit sebanyak kajian aku ttg Alip tendang Wau....pasni aku reveal misteri disebalik kehilangan banyak kapal di Segitiga Bermuda plak ok?

Wassalam.

Thursday, September 17, 2009

Balik Kampung

Yay yay yay yay....
Balik kampongggggggggggg...hohoho balik kamponggggggggg.....
hohoho balik kamponggggg...Astro Ceriaaaaaaaa...

Hohoho balik kamponggggggggggg......

Ye,tomorrow aku balik kampong after buka puasa..
owh ayah dan ibu....anakmu pulang ke kg halaman utk beraya bersama...
Kepada Joe di Vienna akan aku kirim salam sedara mara di Kuala Ibai...
Nasrun di manchester...tahun depan sila balik...kepada Duan di dublin..mu balik kang tahun ni?
Kpd biras ku yg comel Aween di Essex...hopefully dapat raya ngan kau next year...
Kpd Tom Cruise di California,ko tak raya kan?
Kpd Angelina Jolie di France,I'll call you after raya....
Kpd Britney spears,insaflah...

Tak lupa juga Tom Jones,terawih cukup tak tahun ni?
Sahabat handai di Burundi dan Burkina Faso...eshkun zseratush fakheem anjala..
Kepada Stevie G sila berjuang utk title this season...aku doakan yg terbaik utk team kita...kepada Jenson Button bawak keta baik2...ingat org tersayang...anda mampu mengubahnya....

Dan last but not least...kepada PM "tersayang",RON95 sucks!

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MULIA KEPADA SEMUA.
MOHON AMPUN DAN MAAF ATAS SEGALA KESALAHAN.

SEMOGA BERBAHAGIA DISAMPING ORANG TERSAYANG.

EID MUBARAK.

Monday, August 24, 2009

I Have No Reason

No reason,no reason, no reason and no bloody fucking reason.
Hehe...sorry ye lama dah tak menulis...menaip ayat yg lebeh tepat...
Reason?i have no reason la weii...busy?might be...
workloads?haha...also can be one of the reason...
mengarut kat channel lain?hahaha..i think this reason will suits me...
ntah la...

Anyway,puasa dah start...dah 3 hari pon...alhamdulillah.
Rasa mcm masa cepat btol berlalu...tapi tu la hakikatnya kan..
Masa mmg cepat sekarang...sedar tak sedar,dah tua dah...
selang 2 minggu,wrinkles everywhere...:p

Tahun ni raya balik terengganu...wooohooooo...
Rindunya nak balik kampung....bajet nak balik seminggu...
kalau cuti diapprove la kan...aahhh..tak kira..
nak balik seminggu jugak.
Dan tahun ni jugak aku dapat contact balik ramai ex-schoolmates aku..
baik yg primary and also secondary ex-schoolmates..
So mungkin kami akan berbuka puasa nanti...pada mereka yg berada di KL la...
takkan aku nak panggil yg duk ngate rawe tu dtg KL semata-mata nak buka pose ngan aku..hahaha..apa sklempes.

Dan tahun ni jugak aku kagum sebab Erfi dah mula puasa,pastu dah ade awek..tapi kejap je,then lepas semayang jumaat dia dumped budak tuh...so aku tak paham dia nak yg mcm mana..aku rasa nak jumpa dia minggu ni nak tarbiyah dia skit...takde awek bising,dah ada dibuatnya gitu plak..nak je aku starlite dahi budak ni...dah besor panjang hidop nak main game jer...apa stim ntah duk main game tuh...buleh wat anak ngan PS3?

Nanti jumpa kita muzakarah bab ni ye Erfi?

Wassalam.

Wednesday, August 12, 2009

The Greatest View

You're the analyst
The fungus in my milk
When you want no one
And you got someone
Through the wind
You crawl
And laugh at burning dunes
When no one else will
Ever see

Now that you know why you feel like you do
They're turning their head whilst they wait
For no one
And finally I know why you feel like letting go

I'm watching you watch
Over me and I've got
The greatest view from here
I'm watching you watch
Over me and I've got
The greatest view from here

Mistakes don't mean a thing
If you don't regret them
So pack your tactic toes for the winter
Chain a waterfall to burned and withered skin
No-one else will ever see

I'm watching you watch
Over me and I've got
The greatest view from here
I'm watching you watch
Over me and I've got
The greatest view from here

Now that you know why you feel like you do
They're turning their head whilst they wait
For no one
And finally I know why I feel like you're letting go

I'm watching you watch
Over me and I've got
The greatest view from here
I'm watching you watch
Over me and I've got
The greatest view from here
The greatest view from here
The greatest view


**Miss this song**

Monday, August 10, 2009

Semalam Dah 28 Tahun - Apa Azam Baru?

Semalam bersamaan dengan 9th August 2009 genapla umur aku 28 tahun.
Sedar tak sedar dah 28 tahun Allah pinjamkan utk aku bernyawa,Alhamdulillah.
Tiap kali hari lahir aku,orang pertama akan wish bapak aku dengan soalan sekali,apa azam sempena dah bertambah lagi umur neh?

Aku mmg takde jawapan utk itu....cuma kalau boleh aku nak membahagiakan dorang.tu jer...tapi aku rasa masih belum kesampaian..hehe.
Tiap tiap tahun aku akan berpikir bila masuk umur baru...
Masih ada ke tahun depan?Insyaallah....

Sepanjang aku dah dewasa ni jarang amat aku sambut harilahir...
samada aku sendiri lupa,atau org lain lupa..
masa bujang,kawan2 selalu ingat and buat seprais party...
Dah kawen Mem selalu ingat...and to be honest..aku tak kisah sangat bab bab birthday nehh...even kalau Mem lupa pon aku takde la amik hati...mungkin sebab dah tua kot.

Thanks to all my beloved friends yg wish....

Doakan aku jadik Hubby,Daddy and seorang sahabat yg baik.

Bye.

Friday, August 7, 2009

Asal Usul Molotov Cocktail

Sejarah Molotov Cocktail

Tersebutlah satu hari,arakian di Ulu Jempol,Negeri Sembilan yg pada masa itu lebih dikenali dengan nama Pampawat Tinilan[zaman penjajahan].Adalah seorang budak lelaki yg maha nakal perangainya.Hinggakan ketua kampung yg sebelumnya meninggal kerana disakat budak yg bernama Sikochi ini.

Hatta pada suatu hari,orang kampung mengadakan keramaian.Kebiasaan org org kampung buat obor api dengan minyak tanah.Minyak tanah menjadi sumber utama utk semua pekerjaan itu.Pada malam mereka bergotong royong menyiapkan majlis keramaian itu,Si Sikochi ini pon sibukla menempel nak membantu.Walhal,cebok berak pon mak dia yg buatkan.ade hati nak tolong..sklempes.

Maka sedang Sikochi bermain di bilik stor,ternampak la akan dia stok minyak tanah yg dipacking dlm botol To'yu[org utara tau].Lalu diambilnya sebotol dan dibelek-beleknya minyak tanah itu.lalu diambilnya kain buruk dan disumbat dlm botol minyak tanah itu.Maka disebabkan kenakalan dan terjal tahap dewa nektiung.maka dicucuhnya dengan api.

Terperanjat dengan api yg marak,dibaling nya keluar tingkap dan jatuh dan meletup bebetul depan sorang makcik yg tgh melalui bilik stor itu sambil melatah dengan kuat,
"OOO MOLOTOP KOTEY EHHH" - pada masa ini salah seorang residen british bertugas terdengar jerittan makcik tadi dan mendapat ilham bahwa bom mini buatan tangan itu adalah MOLOTOP KOTEY EH - setelah melalui evolusi,ianya menjadi MOLOTOV COCKTAIL.

Sekian.

Thursday, August 6, 2009

I'm back

Aku dah masuk opis balik dah.
Selepas 3 hari yg memenatkan di Mandarin Oriental...
Selepas sakit kaki yg mega dashyat...
Selepas menggoreng orang dengan citer yg mcm aku tahu semua...
Akhirnya sirih pulang ke gagang...
Letih weii...bangun kul 5.30am...sampai hotel 7am[sebenarnya aku lambat 3 hari]
dengan tak cukup tido dan rehat...berakhir sudah event tahun ini...

Overall,successful la kot...
Seperti yg diharapkan...tgk kat TV pon mcm packed event kami itu..
Much more better than last year...tugas seterusnya?
follow up dengan mereka la plak apa yg mereka nak...
Rata-rata mereka yg hadir tahun ni semua yg top management..
But same faces...sigh.Yg selalu aku duk jumpa kat event lain..
Baik local or international..so nothing much to talk..
Talked cock...

Ape pon aku happy sebab event dah wrapped.
ditambah pula dengan ketiadaan bos start next week selama 2 minggu!!!
wooohoooo....party!party!
Sakit kaki masih belum ilang...[ngalahkan orang pakai heels]
So this week ngan next week konpem busy abis..
sebab banyak benda nak follow up...
till then, bye bye.

Cheers!

Friday, July 31, 2009

Dah Nak Puasa

Yay!Ramadhan akan menjelma....
Saya suka!

Bulan baik dari segala bulan...[dan datang bulan]
Bersiap sedia semua umat Islam nak menyambut Ramadhan..
Tak kurang juga ade yg dah distribute kuih sample utk raya..
Yg dah meroyan tempah baju raya[pompuan terutamanya]...
Yg dah berkira-kira budget semua...

Yg dah start bertekak nak balik kampung sapa tahun ni..[tahun ni kampung aku]..
Jalan Masjid India semestinya akan menjadi tumpuan hampir semua org mesia time gini..
Semua House....Jalan Tunku Abdul rahman....SOGO,Pertama,Campbell.
As for me,aku akan kesana seminggu sebelum raya,nak cari songkok..ahha.
Tak kurang jugak yg membeli belah di tempat2 exclusive...
Suria KLCC,The Garden,MidValley,OU,The Curve,IKEA dan kedai runcit Ah Hock.

Cuma peringatan utk umat islam semua..
berbelanja tu ala kadar la ye...
jangan ikut nafsu sangat...[peringatan kepada org pompuan sebenarnya]
Jangan semua nak beli...pantang MEGA SALE.
kemain MEGA lagi nanti berbelanja...

Sabtu & Ahad ingat nak bawak Mem beli baju raya Adam kat KLCC..
Sebab Ahadnya aku ade kerja kat MAndarin oriental...So sambil aku korje,buleh dorang gi soping kat KLCC...pakaian budak kat sana banyak pilihan..menarik..
aku tak penting sgt baju baju raya ni...cukup sekadar jeans ngan t shirt 2-3 helai..
dah tua tua nak meragam pon malas...baik aku beli gadget baru...hehe.

Pasar Ramadhan

Ade beberapa bazar ramadhan yg menarek utk kita kunjungi pada bulan pose nanti...

-Taman Melawati
-Jalan Kuching
-UIA

tu je la yg aku tau dan selalu pergi pon..
tgk atas kerajinan tahap mana...kalau rajin,bazar ramadhan Jerantut pon aku pergi..
kalau dah malas tahap Donald Rumsfeld,aku beli kat umah jer...

Tapi kalau diperatikan org kita ni..
kalau membeli juadah berbuka pose,lupa diri.
membazir....aku rasa kalau org jual batu bata panggang taruk kuah percik pon licin org beli...nafsu.

aku cuba kontrol nafsu membeli juadah ni..sebab nanti malam,tong sampah makan..
kan ke membazir namanya tuh...setan.

beli yg perlu jer,rasa nak makan.dalam 5-6 jenis gak arr...hahahahahaha...
so tu la sedikit sebanyak laporan ttg Ramadhan yg bakal menjelma ni ye..
Diharap semua berada dlm keadaan sihat sejahtera utk menunaikan salah satu rukun islam kita ni ye...

wallahualam.

Monday, July 27, 2009

Pergi Tak Kembali

We lost a great person in film industry,Yasmin Ahmad.
A person who always speak out her mind without boundaries.
I loved to watch her movies,different.The message that she try to send were really different.Direct or indirectly you can see and you will understand her struggle.

Semoga Allah mencucuri rahmat keatas rohnya dan ditempatkan dikalangan mereka yg beriman dan solehah..Al Fatihah.

No more fancy advertisement from Petronas - =)
Thats for sure.

We'll be missing you,Yasmin.

Rest In Peace.

Friday, July 24, 2009

Mari Ke Langkawi - Wheeeeeee

30th October - 2nd November 2009.

Akan berangkatlah aku dan kawan kawan porem ke Langkawi trip.
Ramai ke?ye...33 orang.
Ramai kan?Aku ngan Judd organizer...
Walaupon dah lama aku tak masuk porem aku masih mengassist Judd dari luar...
Century Suria Apartment akan menjadi penginapan kami.
Manakala Nissan Serena sebanyak 4 biji akan jadik kenderaan kami.

Dah lama dowh tak jejak Langkawi..
Last pergi sana masa tu Mahsuri masih sekolah rendah[apakah]
Ntah macam mana rope Langkawi la ni...
Sebenarnya aku suka pergi trip dan berjalan-jalan ni...
best..nak nak plak gi ramai ramai..best wooo..

Tapi sebelum pose nih, aku ade 2 tempat kena pergi..
Tapi untuk meeting la...aku kena pergi ngan Mus...
Ingat bawak korge sekali,pakej.
UUM Sintok dan USM Penang...Mus kena meeting kat UUM Sintok...
Dan aku plak USM Penang...so kami ingat baik pergi bersama sekali..

So inila sedikit sebanyak rupa Century Suria Apartment nanti ye...






cantik kan?lalalalalalalala.........

Thursday, July 23, 2009

Stressful

A right word to put on me now.
Out of 100%,99.99% on my workloads....
and another 0.01% was on the other thing.
And now i'm heading to disaster...IF i dont take any action due to my stressful...
People will ask such a typical Q's...
Why So Stress?Relax.

I am relax.Who said i'm not relax, the thing is i'm stressful...
but i'm fucking relax...
There's a bloody heavy burden in my head that i have to deal with.
No worries,Jarr always can fix his bloody mess.[ayat penyedap hati]

Dulu masa sekolah lagi ada masalah perut..
Sakit dalam perut yg teramat...
so everytime kakak aku bawak gi klinik...
doktor akan cakap,"you ni stress sangat nehh"
apakelanch sekolah dah stress?????

So skang aku dah paham bile doktor kata gitu...
Anyway,I'm thinking to quit my job now...
Looking for a new chapter...perhaps.
I'm going to do something I had passion to do.
Not to say I hate my job now...
I really love what im doing now...but i cant carry on with this kind of situation.

People wont understand.
And i dont ask them to.Its all about myself.
One day for those who dont understand will realize why i feel this way...my way.
Apparently,last week i spoke to one of my old friend.
She asked whether i'd like to find another job and maybe she could gimme a hand.
I was in the middle,feel "sayang" to quit my job now..
But in the sametime,i just cant face it anymore.

To live in "kapitalis" environment is damn sucks!
Credit to Mus who had explained to me what is true capitalis and communist...
And democracy[Malaysia especially]can be defined as capitalis+sosialis+communist+dictator=fucking democracy.
But im not mention about malaysian politics nowadays.
its office politics.I think all offices have this shite.

So, to carry on my life and to suits the scenarios,
I'll cope with it.I'm a person who you can put me anywhere in this world..
and survive...thats me.Nuff said.


taa.

Friday, July 17, 2009

Terserempak

Tadi tengahari lepas makan kat jalan mayang,kami pon berjalan ke KLCC utk solat Jumaat....Aku,Kaderun,Adi,Izan,Yazid dan Jimbit....
Semasa melintas dihadapan Avenue K,tetiba kedengaran siren memecah hiruk pikuk kota metropolitan KL...
Rupanya sehelai polis trafik menyuruh semua umat manusia ketepi...
So kami bajet kalau tak Najib mesti Agung nak tompang lalu...

Kami pon berenti la dikaki lima....
Kemudian satu satu kenderaan exclusive itu lalu dengan gahnya...
Diikuti dengan 4 biji bas express yg membawa krew2 dan juga pemain2 Scumchester...
CESSS.....dan kami ternampak Ryan Giggs yg kelihatan jakun duk tgk KLCC...
suey ari kami arini kerana terserempak ngan mereka...rupanya baru aku ingat..
mereka ade luncheon di Mandarin....dan baru ingat baru baru ni bos 2 ekor itu ade email aku dan mus dan jugak kader serta charlie invitation dari UK Trade Investment ke luncheon itu..

Lalu aku teringat email boss aku penyokong keras mati Leeds[tempat asal dia]cakap...

"I think I'll be going there with my Leeds jersey"

cehh...akhirnya mereka pergi gak tadi...sebab aku terserempak dengan drebar salah seorang mereka iaitu Bala.Bos gi makan ngan manchester katanya...

tu je la nak bitau....bai.


man u sucks!

Ticket Gampang

Selamat hari Jumaat semua!

Arini aku nak citer pasal tiket..
Ye...tiket Malaysia vs Scums United...
Aku kan tolong belikan utk sedara mara kat S'pore sebanyak 26 tiket...
Semalam pon sampailah tiket durjana itu...

Inilah tiket gampang itu..





sebanyak 25 tiket dipurchased dan ticketpro kasik satu free....
sedara aku kasi aku 2 tiket...apakelancau??????????????

Mati Hidup kembali[lagu Butterfinger]pon aku takkan pergi...
haha...kepada geng2 aku yg peminat keras mati kipas[die hard fan]..
Sorry arr...gurau2...

So marilah menyambut Jumaat ini dengan penuh keharmonian.

huhu

p/s:anyway,terima kasih yg tak terhingga kepada Judd yg banyak membantu dlm urusbeli tiket ini...tima kasih beb,gi langkawi aku banjer ko seluar kodok ok?

Thursday, July 16, 2009

Kuasa Sekeping Kertas

Kuasa Sekeping Kertas...
Kertas yg bisa menjurus manusia kearah kehancuran dan kebahagiaan...
kertas ini juga kunci kepada kuasa besar...
ade kertas ini,semua boleh jadi...
So apakah keramat yg ade bertepek pada kertas ini?
Dalam konteks rumahtangga pula, kebanyakkan zaman sekarang semua berpandukan pada kertas ini...
Ade kertas ini bini sayang[tak semua ok]...
takde kertas ini laki dipandang remeh...useless katanya.

Kenapa begitu berani mereka kata begini?
Sebab kalau hidup bertuhankan kertas ni,mmgla jadi gitu statement dia...
Cuba hidup ni berlandaskan apa yg ditetapkan...
mesti takde konflik ni semua...
it depends to that individu mcm mana nak bawak "kertas" ni.....
So para pembaca semua....

Apa ada pada kertas yg dipanggil duit nehh?

Wednesday, July 15, 2009

Makkkkkkkkkkkkkkkkkk

Makkkkkkkkkkkkkkkkkkk....belakang aku sakit.

Kepala aku sakit.

Hati aku sakit.

Poket aku pon sakit.

Macam mana nak ilang kan sakit?

Hanya Tuhan yg tahu.....

entry hari ni cam sial kan?Mamposs arr...

ade aku kisah?cak cak cak cak....

Tuesday, July 14, 2009

Mamat Khalid

Siapa Mamat Khalid?
Maybe tak ramai yg kenal dia,even karya dia.
But as for me, aku suka tgk karya dia...
Pada mereka yg "so called" ade taste tengok pilem...
akan ckp,apa sampah ko tgk ni Jarr?

Apekelancau?Sampah?
tengok trenspomer or terminator salvation consider ko ade taste la dengan pelem?
haramJARRdah....aku pon tgk trenspomer,sebab apa?
sebab Adam bising nak tgk, sampai lori alam flora pon die ckp Trenspomer...
So aku bawakla anak jantan aku dan Mem pergi tengok..
Seb baekla area rumah ade 2 panggung wayang gambar aka pawagam berdekatan..
kalau tak takde de aku rajin nak kuar tengok..

Ok, abis bab tuh..aku nak ckp pasal brader Mamat.
Anak jati Perak,yg sangat cynical dalam berkarya...
Sampai sesetengah pengkritik filem ckp karya merapu...wat de fish?
Ok,kepada pembaca2 sekalian...
Brader Mamat adelah seorang yg sangat menitikberatkan nilai2 hidup seharian dlm karya dia..apa yg berlaku disekeliling kita...

Pengalaman merantau dia dan sebagainya.Itu yg cuba disampaikan..
Dan dia tak mendapat support yg sepatutnya...
Walaubagaimanapun Alhamdulillah ade sesetengah penggiat seni noticed bakat Brader Mamat.

Walaubagaimanapon, aku ade satu soklan.

Brader Mamat Khalid ni penyokong Liverpool ke?

Kalau takkan sesaja taruk bendera Liverpool dlm ZKP?

wargkahwargkahwarghkahwarghkah....

Sekian

Monday, July 13, 2009

Again.......Dia Meroyan.

Setelah lama membisu or mungkin memendam perasaan...
Boss aku meroyan lagi.........ye bukan salah sapa2..
salah diri sendiri tidak deliver apa yg dikehendaki..
tapi bersebab....bukan sesaja.
takde de org saja2 nak wat hal suruh org marah...

Dan boss kecik pon automatic tukar mood jadi siyes...
sebab boss besor dah bambu dlm bilek meeting...
japgi nak masuk meeting ngan boss kecik plak kul 6...
haih.....hari isnin dah mcm sial dah...

sekian.

Selamat Hari Isnin



Apakah ini budak?
Mintak tolong or keletihan yg amat?
Kelakar plak...eh rasa mcm tersama plak ngan entry orang itu last week...ahha!
tapi takpelah, ini lah keadaan Adam tido semalam...
sebelum tu dia masih duk menceceh,tetiba lagi sekali aku pandang...]
dah selamat pon...

Siap tangan mcm org bersalah...kesian.
keletihan gamaknya....

Anyway,memandangkan arini ari Isnin...
Mestilah rasa malas kan?
so mari memalaskan diri hari ini...

~Selamat hari Isnin~

Thursday, July 9, 2009

Kemalasan Yang Abadi

Mode penulis blog skang.

-malas
-malas
-malas
-malas
-malas
-lemau
-lemau
-lemau
-lemau
-ngantuk
-ngantuk
-ngantuk
-ngantuk

Korang plak?

p/s: blog aku dan kawan2 dah dibuka,silala jenguk...

Wednesday, July 8, 2009

Wanita aka Perempuan aka Hawa aka Eve

Perempuan..
Solely dijadikan utk kaum lelaki or Kaum Adam.
Kenapa?Supaya manusia hidop berpasang-pasangan...
Menambahkan zuriat and perhaps bakal pemimpin dimukabumi pinjaman Tuhan ini...
Tetapi,persoalannya sekarang...
Adakah sukar utk memahami diri seorang perempuan?
Sesukar mana seorang lelaki utk memahami seorang perempuan itu?

Dari segi apakah pemahaman yg perlu kaum lelaki paham akan perempuan itu?
Persoalan ini is too subjective occay.Too wide to describe...
Aku telah melayari kehidupan perkahwinan selama 5 tahun...Alhamdulillah,thank God kami dikurniakan anak yg sempurna fizikal dan rupa...ingat nak tambah lagi nehh :D.
Tapi aku masih dalam sesi memahami hati orang rumah aku,seorang perempuan.
Not to say complicated,cuma kekadang aku **lampi**[lampi ni mcm confuse] bila tetiba seorang mahkluk Tuhan berubah personaliti secara mendadak...[kita tolak waktu mereka datang bulan occay].

Aku cuba memahami dan membuat research pada waktu mereka ini tetiba berubah laku...
Unfortunately,there's no concrete explanation due to this behaviour.Sudah puas dan banyak penyelidikan saya lalui,masih juga saya buntu.Ade juga kawan2 perempuan saya suka menyalahkan lelaki tentang ini,mereka sekeras-kerasnya mengatakan perempuan adalah produk terbaik pernah diciptakan, dan lelaki datang dari jamban???????????

Occay kawan-kawan,sedikit cerita kejadian perempuan aka wanita aka hawa aka eve.
Hawa aka Eve dijadikan dari rusuk kiri[ribs]Adam supaya mereka boleh hidop bersama dan melahirkan zuriat utk meneruskan populasi umat dimukabumi ini,ini adalah yg diceritakan dlm Al-Quran kalau mengikut orang Muslims.So disini, adalah penting bagi seorang wanita aka perempuan memahami kejadian mereka.Wanita aka perempuan dikurniakan 1 akal[brain] dan 9 nafsu[lust],manakala lelaki diberi 9 akal dan 1 nafsu[this 1 nafsu damn big wehh....cannot even control it,hehe]...

So enough about that...kalau nak tau lebeh lanjut, boleh hantarkan pertanyaan anda di segmen comment...ahha!

Back to the topic, utk memahami wanita aka perempuan,kita memerlukan satu strategic weapon which is yg aku rasa tak semua lelaki ada this special weapon...PATIENCE.
Kalau semua ade tahap kesabaran yg maksima, so i can sure you,this world akan jadik boring,no arguement,quarelling,debates etc.Tak colourful la hidop ni kan?

So........aku rasa whatever yg Tuhan tetapkan there will always a explanation.It just a matter of time for us to dig it out and learn from it.Agree?
If you not agree sekalipon, ade aku kesah?cak cak cak cak....


babai!=)

Cloudy Wednesday

Hari ni aku kembali bekerja setelah sehari setengah aku MC...
tapi macam ade harapan nak balik awal gak nih...
Itu kemudian cerita...
Hari ni aku cuma nak manyampaikan apa yg terjadi hari Isnin tu hari...
Kan aku mcm dah demam...pastu ditambah plak flu dan cough yg mega hebat...

Tetiba kepayahan bernapas melanda diri aku...
Doktor ckp, kalau takleh bernapas jangan panik...
duduk diam2 dan stabilkan diri...disebabkan aku macho...
so aku tak panik, mcm Daniel Craig dlm James Bond kena poisoned tapi sempat gi keta dia amik penawar...mcm tu la lebeh kurang...

Tapi bezanya ngan aku, aku email boss ckp aku nak balik..
Sebab aku takleh napas mcm bese..kang mamposs ko nak jawab apa ngan mak aku?
maka dengan itu, aku mencapai la kunci keta dan turun kebawah nak ke parking...
nak dijadikan citer, hari isnin tu hari aku parking jauh...apekelancau?
maka berjalan la aku dengan tergesa-gesa sambil menahan sebak didada...bukan sebak nak nangis,sebak takleh napas...

Sampai dikereta, aku terus start henjin dan memandu dengan gaya pemanduan berhemah...
tapi sempat sampai Jalan Tun Razak sahaja hemahnya pemanduan ku itu...
selepas itu aku jadi "The Mad Max" sepanjang Jalan Tun Razak, Bukit Tunku, Jalan Duta dan Jalan Kuching...Sampai dirumah, aku terus suruh Mem aku ikut aku gi Klinik..[die tak kerja sebab temankan mak dia gi hospital].Sampai aku diklinik, aku jumpa doktor...bla..bla..bla....dia ckp dada aku dah semak,aku ada ASTHMA?????

Takde sejarah dlm korge aku ade asthma,asmarina ngan asmariza adela...
pastu asma al husna yg bapak aku tepek kat dinding...asthma yg ni mmg takde...so apsal aku lak kena dah tua2 gini...tak abih lagi penyakit aku yg lagi satu ni,dtg plak si asthma nehh?jadi camni la ekk conclusion dia, kalau dah Tuhan ckp ini bahagian aku,so aku kena terima la...apa segala penyakit yg DIA kasi, aku kena ambil dan berserah...syukur dengan apa sahaja pemberian dariNya....

Semalam doktor injek aku,Dr Shashi ni mg suka injek aku...
so semalam die ckp aku, "I'll give injection,i think you have a bad asthma" dengan Indian accent dia....aku tersenyum, "Again?My arms or my hips?" aku tanya sambil tersengih mcm kerang busuk...

Your buttocks!!Pastu dia sengih.....adehhh...
asik kena molest je muntot aku ngan Dr Shashi....takpela....janji baik...
so after 20 second....tetiba i feel numb then shiver....
so aku tanya nurse kat situ, kenapa rasa mcm ni,
then dia ckp ini normal..effect injection for your asthma...you balik..
have a good rest,occay?dan korang tau berapa lama aku jadik Pre parkinson gitu?
3 hours beb...3 fucking hours....balik dlm keadaan menggigil dan kebas seluruh badan...baring sampai petang...mak bapak aku dtg ngan adik aku, aku gagahi bangun...

at least tgk mak, terubat skit sakit aku neh..ahha.
okla wehh...ade benda nak buat....kalau larat,kerja la sampai petang arini ye?
kalau gagal, aku balikla tengahari nanti.....

wassalam....

Monday, July 6, 2009

Thank You

Keadaan aku skang dah ditahap sesak napas...
Nak bernyawa pon tersekat-sekat...
Tapi nampaknya disebabkan ego boss dan ego aku bertembung..
aku taknak balik...
At first dia ckp, "do what you think right and see your whiteboard"
then aku ckp occay...

Then email masuk, dia ckp, "As I doubt you’ll be in tomorrow – I’d rather you get better sooner rather than later."

aku reply, "its occay,I'll stay"

then reply dari dia lagi....

"If you’re ill then go home. Only you know how ill you are.

I don’t want you staying here and infecting others."

hmmm....and aku reply?nope...i didnt reply him...let the situation decide...

Aku malas nak bertekak ngan boss...maybe dia nak tengok orang pengsan or mati dlm opis baru die suruh balik kot...
and now, aku ikut flow dia...mmg dia ckp,go home if you like...

but i can sure you,future this thing will be an issue to bring up if I screw up.

so the decision for now, stay!No matter what,stay!

Do my fucking job done...

last but not least,

Thank you!

~J~

Tak Sihat dan tak larat

Dah lama tak hapdet....
Aku tak sihat dan tak larat...
Banyak perkara lately yg kena aku pikir...
so aku rasa benda2 nih dah membeban palotak aku dah...
Tapi nak taknak, aku kena hadap jugakla kan...
apa yg nak dibebelkan...

Okla, nak menaip pon takde mood...
Idung sumbat,kepala sakit,batuk mcm nak mamposs dan badan sakit2...

sekian....


p/s: Futsal tu hari aku Johan...yg May tu hari pon aku Johan...
malas nak tepek gambar....bai.

Wednesday, June 24, 2009

Transformer vs Gaban

Hari ni aku nak merapu sebanyak yg boleh.
So arini aku nak bercakap pasal Transformer vs Gaban.Pernah tak korang terpikir Hollywood akan wat sequel Transformer tapi lawan Gaban?
Perghhh....mesti pecah punggung siakkk..eh pecah panggung.
Sejarah Mark[nama Gaban time jadik org bese] dan geng2 Autobot tak banyak beza...
Cuma Gaban terlebeh dahulu makan garam dan lahir ke donia...

Tak dapat aku bayangkan Gaban dengan Pedang Laser Sabre dia berentap dengan kekuatan Optimus Prime.Takpon Gaban tolong Autobot lawan Decepticon.Huii..sangat menarek wehh..mesti Megatron or Fallen[Big Boss Megatron]teruja tengok Naga Gaban yg ala ala LEGO tuh...mesti dia seram sejuk nak lawan..
BumbleBee mesti ngam giler ngan Gaban kalau Hollywood wat citer nih..So tak mustahil kan kalau nak buat?
bayangkan follower Gaban dari era 80an ngan follower Transformer turun panggung kasik support?Perghhhh....

Pastu masukkan sidekick Gaban dulu, Mimi nama dia...Kasik Misa Campo jadik Mimi...
Mesti Gaban tetiba ade "pedang" extra nanti...wargkahwargkahwargkahwargkah...[pinjam ye fifi gelak ko].
Kalau ade sapa2 producer Hollywood yg baca blog aku nehh, sila make my dreams come true...nak sangat aku tengok Gaban vs Transformer...pastu masa battle ngan geng Decepticon, kasik geng geng lama Gaban turun, Kesatria Baja Hitam,Tempe ngan Hayata.

Whooaaaaa...memang masyukk ahh...tapikan Megan Fox tetap menjadi pujaan..
Member2 opis gi tgk semalam kat KLCC,sneak preview.Packed!
Dorang ckp,apsal every fucking time Megan jatuh or larik dengan actors lain,cam tetap fokus kat boobs dia?tak transformer arr gini..sexual elements monopolize good cinematografi...wadafak???But, to Megan, if you read my blog...please..i repeat,please.Give me a call...wakakakakakakakkakakakaakka...

sekian!

Tuesday, June 23, 2009

Airmata Seorang Ayah

Pernah tak korang tengok airmata seorang ayah?
Sebab seorang ayah amat susah nak menitiskan airmata melainkan betul2 menyentuh perasaan dia...
So apa tindakan korang kalau seorang bapa menitiskan airmata?
Rasa best?Rasa macam korang berjaya achieve sesuatu yg bodoh?

Or korang akan rasa sebaliknya?sedih sekejap melukakan perasaan orang tua then buat lagi or ignore teross?Apa hak seorang anak nak ignore parents dia?And apa hak seorang anak utk melepaskan tanggungjawab dia keatas keluarga?
Dalil mana yg mengatakan die boleh lepaskan tanggungjawab dia?Kalau ade sila nyatakan kat sini so aku bleh refer kat sapa2?

Seorang manusia yg bergelar Ayah,boleh menitiskan airmata kerana perbuatan anak2 dia?
Maknanya itu adalah sesuatu yg maha besar dan menyinggung perasaan seorang ayah kalau die menangis...terampun ke dosa kita?
40,000 tahun akhirat pon belum tentu lagi beb...kalau tak kerana doa ibubapa...takkan ko dapat keredhaan dariNya.

Mencari rezeki sampai langit ketujuh tapi kalau tanpa doa mak bapak...korang carila 5 kontena duit pon takkan berkat kalau mak bapak, ko tak dulukan...
Apa tegar hati seorang anak yg tak mahu ambil tahu pasal ibubapa dia?Adakah sejarah Tanggang, Tuhan nak tunjukkan?Nak kena buktikan kebesaranNya baru korang ingat mak bapak?Jangan weii..jangan sampai keras lidah korang nak mengucap baru nak menyesal...

So sempena hari Bapa ni cuba renungkan balik apa kita dah buat utk bahagia kan bapa kita?Or ape kita dah buat dengan menyakitkan hati mereka?

today aku rasa sangat tak best perasaan ini...thats why aku posting mcm ni...so sapa2 yg terasa maafkan aku...sebab aku cuma nak ingatkan..selagi ade hayat kedua org tua, sila layan mereka dengan penuh kasih sayang...jangan nak wat hal korang jer anak beranak.Ckp banyak pon tak guna...semua dah besar,dah boleh pikir sendiri...
So pikirlah sendiri...



p/s: err...guys pasni aku post yg lawak plak ye?:p
yg ni emo skit pagi2....

Friday, June 19, 2009

Jumaat Yang Mandom

Hari ini supposed to be hari yg gembira utk semua..
Sebab arini last kerja..So weekend bolehla berjimba jimbi dengan org tersayang.
Tapi aku plak rasa mandom..kenapa mandom?
Ntah..cuba tanya pak guard building kat bawah..
Mana la tau, kot die tau sebab apa aku mandom...
Rasa lemau camni amatlah tak best..
rasa mcm nak lempang orang pon ade...

Dahla Ain meroyan arini, orang tepek link gambar piknik ulu yam..wakakakakaka..
Ye la aku paham perasaan dia...gambar2 gitu mana bleh ditonton oleh org ramai...
Privacy sket la kot...seb baek aku lelaki..takde la terasa pape..ahha
Dia pompuan mestila rasa intimidated..
ntah...pompuan je la yang paham camne rasa kot..
kalau nak suruh aku pahamkan, haram.
berbalik kepada kemandoman aku sebentar tadi...
Aku rasa weekend ini aku mahu set appointment dengan itu agent rumah..
nak gi tgk rumah kat selayang...

Dah sampai masa aku cari rumah baru dan duduk sendiri..
Bukan skang tak duduk sendiri...rumah skang pon rumah sendiri..
cuma adela masalahnya...biar aku sorang yg simpan simpon...
tapi tekad aku tetap nak pindah next year...jual or sewakan umah skang...
beli rumah baru...

Pada pendapatan bulanan aku la kan...
Kemandoman aku ni berpunca dari benda2 gini la kot...
banyak sangat masalah berbangkit yg tak larat utk aku pikir...
banyak lagi menda lain boleh aku concentrate...
tapi bila takmo pikir,dia leh dtg bertenggek kat palotak aku plak..
aku ni dah la sempurna mcm dulu..
kang dtg jer sakit aku kalau dah stress sangat..
ahh..persetankan semua tuh..

Yg baik dtgnya dari Allah...yg buruk dari kita sendiri..
Aku dah lama takde "sahabat"....Sahabat yg betul2 memahami..
aku rindu "sahabat" aku itu...aku harap "sahabat" ok skang...
Mungkin dia dah tak rasa aku mcm "sahabat" lagi kot..
So semua dah tak macam dulu...tapi aku tak salahkan dia...
Dia pon ade life dia...bokpe nak kaco life orang..

Lupakan pasal "sahabat"...dia sedang gembira disanun..
Jangan bebankan dia dengan masalah ko la Jarr...sengal.

Takpe takpe...nanti balik main ngan Adam mesti aku ok..
Anakla penawar segala racun yg ada dalam donia yg fana dan penuh kepuraan ini..
wahahahahahahaha....




Pasni aku nak citer pasal budak opis yg tgh stress pasal lelaki...ahha!

Thursday, June 18, 2009

I Still Haven't Found What I'm Looking For

Time goes by...sky looks like shipping away from where she stay...
But i still haven't found what i'm looking for...
It reminds me Bono from U2 whenever I listen to the song...
Its really beautiful melody...

Its not just about the melody...
The message.Yeah, trying to go deep with the lyrics...
And yet, I still haven't found what i'm looking for...
what its all about?a life?
I have no much time in this world...

Soon,all the things I have...
I need to give Him back..thats the agreement...
YOU gives me life,happiness,memories,family etc.
And I need to give it back to YOU...

But do I know when I'm going to give it away?
Hell to the no....nobody knows..
And yet, I still haven't found what I'm looking for...
Do I have the chance to find it?Do I have a chance to redeem?
Do I have a chance to taste it like other people do?

A stupid questions but hard to answer..eh?
Living in this world were the best things ever happen in my life..
We can't predict life, we're didn't even know when and how we're going to die...
But all your fates has been written down by the time you received your soul from Him...
And the agreement has been verified,sealed!

Cant' look back...can't nego...
all we can do, pray.Is it enuff?nahh....
i dont think so...its not like you went to hypermarket and buy whatever you want..
all has been stated...your journey to the end...
the next life will eternity...equals.No ranking...
No favourite....who cares if you're a John Maloney?

If I said the time have come...
then now this is the fucking bloody time you have to go...
No delay,no transit...straight away to the One..
why i'm saying and write down this?
I dont wish any comments said, you emo!or what the hell you;re talking cock here mate?whatever folks...whatever...

see ya!takecare!

Demised.......................................

Monday, June 15, 2009

Jangan Pandang Itu Congkak Punya Belakang

Jangan salah paham....
Tajuk diatas takde kena mengena dengan filem tu...
Aku cuma nak ckp pasal penggunaan bahasa melayu dengan betul pada hari ini..

Ok, mcm ni citer dia...
Sorang kawan aku ni kalau die salah ckp, amatlah kelakar..
sebab die bukan melayu...at least dia cuba gak nak cakap BM...
Compare dengan sesetgh Melayu yg tak tahu tatabahasa sendiri..

Apakah penggunaan Bahasa melayu dengan betul?
Syllabus yg diajar disekolah adakah mengikut piawaian semasa?
Ramai budak sekolah tak kiralah Melayu,Cina or India.
Merasakan matapelajaran Bahasa Melayu adalah salah satu subjek yg susah..
Malah lagi susah dari BI,betul ke?
Aku ni takde la mengikuti sangat perkembangan sistem pendidikan sekarang..
as far as i know, budak2 skang sekolah makin bertambah subjek ye?

Takpelah, itu maybe one of the strategy kerajaan nak melahirkan insan cemerlang..duhh..whateva.
Tapi dari penerimaan student plak?camne?
nak tak nak, dorang kena gak hadap segala macam subjek yg kementerian pendidikan tetapkan kan?Mana boleh tidak...kalau tak amik kang takleh sekolah...
Kesian....

Skang kalau tgk budak2 gi sekolah...mcm bawak guni beras kat belakang..
Beg sekolah lagik besar dari org yg bawak...
Those yg private school or home school takla terasa...
sebab mereka ni bayor with some amount yg sama dengan kita bayar anak sekolah kerajaan dari darjah 1 sampai darjah 6.

Dan bila masuk sekolah menengah..akan ada Bahasa Melayu dengan Sastera.
Sastera ni menda?Aku pon tatau...aku rasa kebanyakkan org yg amik Sastera mereka yg awal lagi dah tunjuk bakat dalam bidang penulisan or journalist.pendapat aku jer...kalau salah takyah la kasik komen apa itu Sastera...sebab ade aku kisah?
ngahahahaha...

Anyway, apa yg cuba disampaikan disini,
Sistem!Ya, sistem yg kite duk prektikkan di negara Merdeka kita ini.
Adakah relevan dengan pertumbuhan sosiologi dan sosio ekonomi negara skang?
Adakah apa yg diimplemented dapat diterima dengan baik oleh pemangkin2 negara kita akan datang?

Akan lahir kah tokoh2 berwibawa dari sekolah2 kerajaan yg duk ada skang nehh?
Sebab yg bese kita dengar, kebanyakkan tokoh2 penting negara dtg dari sekolah2 elite yg duk ada kat Mesia nehh.
Sangat jarang kite dengar Perdana Menteri pernah bersekolah di Sekolah Rendah Tok Uban, Kelantan atau Agong pernah bersekolah di Sekolah Menengah Padang Midin.[Note:Agong adalah "Old Boys" sekolah aku, Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman, ehem...]

So, kesimpulan dari cerita aku hari ini,
Adakah kita menerima pendidikan yg sewajarnya?
[Selain dari subjek sejarah yg idop idop ditukar fakta dan sebagainya]

Gagal dalam pelajaran itu adalah salah diri sendiri...
Point yg menjadi concern aku skang,
adakah garis panduan itu betul?
Tepuk dada, tanya selera...
Kalau tak selera, cuba ko tepuk kepala...tanya sapa2 yg ade kat situ...


sekian.

Friday, June 12, 2009

I Believe

Sigh....people loves Friday and so do I.

Why?Duh...it's Saturday and Sunday ahead....

What do you expect?A nice hot girl in one piece?

of coz its all about Saturday & Sunday...

The quality time with family.Is this typical?

Maybe yes and maybe negative.Above all, I love weekend.

But now, I'm not talking about Sat & Sun you pricks!:p

Its about today, Friday!

have anyone of you ever thinks why God creates "days and nights"

Wait...wait...dont you assume i'm a free thinker =)

Its just, i'm wondering all this time for my whole life...

I never crossed to think about this...[i'm sure Charlie will give me the answer soon :p]

As a man who has a strong faith to what his believe, should think[at least] about this...

Why you need food?Why you need shelter?why you need someone to be with you?

Typical answer will pop out from your brilliant brain...but have you ever see it on the other side?

The metaphor of life dudes....think about it.

Born, grown up, studies,working,retirement and ........................back to the ONE.

Are you agree if i said all this healthy wealthy life we borrow from The One?

And when it comes to "maturity period", you have to give it back?

It's so true for me...but to be fair..

Not all of us can get what we really want...you pray, you ask,you struggle and you keep praying.

But you didn't get what you want...who to be blame?

Where's the mistakes?Rewind from the beginning and you will trace the failure.

hard to trace but with your strong determination...God's will, you'll find it.

So today post its all about faith, believe.what you really want in your life...and how you deal with it.The tough part is when you fail to deliver your faith and you will start to blame around.

Apa aku merepek nehh...dah la grammar tunggang langgang...wakakakakakakaka.....

metaphor dudes...metaphor...

cheers!

Monday, June 8, 2009

Selam Ini Celita - This Story Horror

Mari mari tengok ini pelem...

sangat seram dan menakutkan...juga, boobs aweks dlm ini celita sangat blockbuster..

wakakakakkaakakakakakka....

seram kan? aku tgk last week[DVD 5 hengget pasar malam,gambar terbaik wooo,original DVD copy]....tapi takkan la aku nak citer kan mcm mana sinopsis dia...aku bukan wat movie review...

sekadar mempomot citer best...asik tgk citer omputih jer...nak gak layan citer lain...

ni la masalah org melayu zaman skang...bila suruh support filem kita dikatanya tak berkualiti..

well, it's true.tapi the roots?we have to overview this from the roots.kalau bukan kita sapa lagi yg nak sapot citer sendiri?

dan org pelem kita plak, cuba la hasilkan pelem2 bermutu dan tidak terlalu berat jalan citernye...[citer hollywood pon ade gak heavy, tapi boleh jer korang tgk?]

bila ckp pasal pelem melayu, ade jer shit excuses kuar...lembap la, leleh la, euuwwww lah...nak jer aku tampo laju-laju...kalau nak universal, tgk la semua genre dan pelem sapa2 pon...

then baru bleh ckp, ni tidak...tgk cover premiere teross kata citer tu sucks!korang la yg sucks...poyoism itu adalah satu dogma, ni aku amik signature Rio...credit to Rio la kan...

so guys...aku bukan ape, saja membebel pasal industry perfileman kita...takde support dan ade banyak politik la plak dalam organisasi..

think about it.

Negative Thoughts

Certain people will think i'm emo....[especially mak najwa =p]

but then there's always something i need to voice out kalau aku dlm keadaan emo...

i hate to say this, tapi aku nak gak ckp...

being nice to people adalah sesuatu yg bagus..provided niat yg ikhlas.

but if that people think in the other way, darkside will arise.

i mean negative thoughts.

Negative thoughts can be anything,

or it can be this way?

or just like what i goin' thru right now?

Satu pesanan kepada "kamu" yg ade other thoughts on me, please.........

think about it again....you can befriend with others without hesitate and not even a penny of your single fucking negative thoughts...affect me!

but if you have that feeling....i feel sorry for you...

i think you need someone to talk or at least GET LAID!

Susah la ini macam...malas mau pikir..."kamu" sudah besar maa...

Sindri buleh pikir...kata educated...kan?

Kalau tak educated, takde la ko duduk kat mana ko duduk skang nehh kan?

am i right?correct me if i'm wrong...but, that is you!

kejap ok, kejap mcm sial...kejap mcm angel, kejap mcm babi....

aiyohh..susahla mau baca ko nye pikiran...aku bukan Prof.Xavier...nak baca pikiran org kan?

so the best way will be, fuck yourself!haha.....

lalalalalalalalalalala....tudududududu....

Wednesday, June 3, 2009

Boss Saya Meroyan

Pada hari Selasa bersamaan 2hb Jun 2009..

Boss saya Encik Boss telah meroyan..
Kami telah bermesyuarat pada pukul 9.30am...
Meeting yg dihadiri Boss, Boss kecik,Bos kecik lagi skit[Mus]...
Serta saya dan Kader...
Seperti biasa Kader memberi reportnye kepada Boss..
Boss teross memberi tembakkan M60 bukan M16 occay!
M60 yg rambo boleh pegang sebelah tangan jer 
Even askar betul pon takleh pegang sebelaj tangan...menipu kuatla Rambo..

ni la rope M60 itu



ok abis selingan Rambo dan M60 dia...

Alkisah...Kader memulakan bicara tentang progress client dia..
Dan Kader memberi jawapan2 yg mula menjengkelkan Boss...
Boss mula menyerang dengan soklan2 yg teross Kader meroyan nak jawab..
dengan susunan dan tatabahasa yg tonggang langgang...
Saya dan Mus berpandangan memikirkan nasib kami selepas ini...

Sesi menembak dan bomb Kader berakhir selepas 40 menet...
Tibalah masa saya pula...seperti biasa saya menjawab dengan berhemah...
Apa yg berlaku dengan progress projek2 saya...sesi menunjukkan seperti tiada apa2 tembakkan akan berlaku...TETAPI, tetiba dia meroyan dengan client saya dari Bahrain dan mengatakan saya tidak ade inisiatif utk chase mereka.

Note:Untuk pengetahuan pembaca sekalian, kami tidak dapat apa2 hasil dari Middle East sejak dari bulan February.Ini kerana kebanyakkan bank dan financial institution di Middle East mengalami krisis yg amat dashyat, especially Dubai dan sekarang mereka bertumpu ke Abu Dhabi.

Saya cuba memberi penjelasan yg mana saya sudah bercakap dengan CEO mereka tapi hanya dapat meluangkan masa selama kurang 5 menet.Tetapi masih lagi dipertikaikan effort saya.Saya paham sebab dia boss...dan saya juga seharusnya treat this company as my company.Pada jarak 20-25 menet itu, word FUCKING sudah lebeh 18 dozen kami dengar.Stended la boss saya, kalau marah atau excited sangat word tuh akan jadik middle name dia..

Habis part saya, sampai la part Mus iaitu Head saya.Rupenya Boss mengumpul segala point menembak utk dilepaskan kepada dia...semasa sesi menembak Mus berlangsung, apa yg saya paham dari mulut Boss hanyalah...

"You're fucking bollocks Mus!You're fucking testikel!@%$%$%#&@#@%#$%!!" 

apakah yg dicarutnye itu?kami mmg selalu dengar die mancarot...tapi semalam carot dia agak lain macam sungguh...bunyinye sungguh fatamorgana , mcm ade keindahan disebalik kemarahan itu.



So semalam dan hari ini dan mungkin the whole week, akan jadik minggu yg sangat tak besh.Udah la skang die asyik suruh kami kuar meeting.Sungguh tak besh itu...sapa kami nak jumpa pon kat mesia nehh?dah abis kami sapu....

itulah report saya utk semalam dan hari ini...sungguh dan sakit palotak saya memikirkan...rasa mcm nak terjun parachute jer nak lepaskan tension.                                                                                     


Macam inilah lebeh kurang keadaan saya sekarang....cool kan?

Wednesday, May 27, 2009

Blackberry Storm

Cantik kan ini gadget?

Tapi kan...mengapa die Mesia terlalu mahal?

Sedangkan abang aku dapat pree jerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......

hanya dengan berbekalkan kesetiaan dan upgrade plan...die mendapat pree ini henpong!

Kalau aku beli kat singapore balik sini pakai boleh ke?

bengong la.....kumpul duit dari skang!

Tuesday, May 26, 2009

Emotion Sickness

What Is Emotion Sickness?

Who's the victims?

What will ever fucking happen if Emotion Sickness spreading in your mind?

nothing eh?

So, what's a ruckus?Day by day world go through an evolution.

Evolution which is drag humanity to be a worst ever creatures created.

Moreover, it will destroy the world sooner or later without sign.

Can call it whatever you want.Silent Killer?D-Day?

But the truth is, emotion sickness has been one of the main reason for people bad behaviour.

We cant see it, it has no shape, smell or even a mark.

Are we aware?Some of us, maybe.But most of us, Hell no!

And it become a disease, even worse, it kills.

Kills in terms of?Feelings,sympathy,mercy,love and whatsoever you name it.

the cure?[need more research on this though.]

Yourself!you are the cure....but how?

there you go, you need to find it....internally...externally....

you will find it....sooner or later.

Only God knows when you will find it...but of course with your fucking efforts!

not just sitting there, beer in your hand[or orange juice =D] and dreaming...

Life always be hard nowadays and we're struggle to cope with it.

thats driven your life to miserable.

but one thing for sure, no matter what, give a deeply thought for whatever reason you decide.

Cheers!

Aku Tak Sempoerna

Adehhh...
Makin hari makin banyak konflik....
Nak cakap pon malas....apa nak jadik nih.....
Aku ade satu soklan...
Kenapa maknosia suka menyindir dan berkias?
kenapa tak direct jer?
kenapa mesti membincangkan perkara yg korang bleh teross sound tepat?
Lumrah maknosia, kalau tak suke or tak puas hati...
Kiasan akan jadik senjata utama...
Umpatan jadik santapan rohani...perkara remeh jadik siyes...
bila dah siyes, baru kuar semua pekung...
Jangan woo....itu adalah sangat tidak bagus untuk pembentukkan sahsiah diri...
lain org lain character....kalau anda rasa tidak boleh blah dengan itu orang...
abaikan dia...
sebab nanti benda itu akan jadik terbalik...terbalik camana?
ye...terbalik kena batang idong sendiri....seb baik kena batang idong sendiri...
kalau kena batang peliaq?tak ke ngilu....
ApaJARRdah nak wat gitu?
Kawan2....ingat pesan saya...kita tak selalu diatas...
sebab kekadang dibawah pon best...biar die diatas...[baca dengan niat positive]
Fitrah maknosia takkan pernah puas or hasad dengki takkan penah ilang dlm diri...
mereka-mereka yg kepala BANA ini senantiasa cuba meracun fikiran supaya maknosia saling membenci....bila dah membenci,timbul plak irihati..bile dah timbul irihati...
akan timbul plak perasaan nak mengkhianati...
kan ke berjaya syaitan itu memperdayakan kamu?
bertepuk tangan sambil agogo lah syaitan itu....
Jangan penuhkan darah kamu dengan aliran syaitan...
banyakkan selawat keatas Nabi junjungan kita Muhammad SAW...[kan aku dah start tarbiyah].
Sempoerna kah seseorang maknosia itu?
tak kan?jadi, adil kah seseorang maknosia itu diadili dengan ketidaksampoernaan dirinya?
mana pergi sifat pemaaf, menerima dan redha dengan apa yg berlaku?
perlu ke nak berlagak pandai dengan menjadikan seseorg yg nak dihentam itu sebagai subjek?
dan mendapat sokongan dari konco-konco yg sememangnya hampagas?
Sendiri pikir la ekk...korang semua dah besar dah pon...
Tundun semua dah tembam....koteyr semua dah panjang....so takde reason utk korang masih berpikiran kolot dan poyos.
Aku ni tak pandai nak bersyarah sangat...selalunya aku bersyarah dlm English[berlagak tak aku?]
dan aku tak harap sapa2 pon baca blog ngarut aku nehh...korang semua boleh dan pandai buat penilaian sendiri...apa yg aku cakap ni adalah general...tak kire lah general briged ke, general tentera darat ke..apa2 je lah...ramai org bijak pandai dikalangan kita,tapi bijak pandai tu berapa pandai dlm menguruskan jatidiri mereka sendiri...
kekurangan diri akan diletakkan atas kepala orang lain...dan mereka akan berasa puas gitu...sebab mereka merasakan kekurangan itu orang akan jadikan senjata pemusnah utk menghentam dorang balik...
kan dah kena?
dahla.....ckp banyak bukan org nak baca pon....nak gi digest emotion jap.

Thursday, May 21, 2009

Drama Melayu

Drama melayu....hmmm...

Typical drama swasta...nak kata aku tak layan...

kekadang tu dah kalau Mem asyik masyuk mengikut citer drama Me"layu"

nak tak nak, aku lepek kan diri dan tgk..

and seperti bese aku dah bleh hagak jalan cerita dari mula.....

sinopsis:

Seorang lelaki yg agak ensem[pada pandangan org "buta",datang dari korge yg kaya raya.Semestinya company citer melayu mesti lah "Holdings" or construction.Bapak owner company, mak sebok berpersatuan...anak kaki clubbing...[selalu shooting kat dangdut mawar biru jln sultan ismail]bapak pakai mercedes...anak mesti pakai 3 series.

Hidup tak pernah pikir pasal belanja ke apa...ade duit jer manjang...company bapak mesti secure giler babeng terbang punyer.Bapak dah nak retire, pass to anak jantan sorang...lupa diri..enjoy sana sini...kenal sorang minah kampung...berkenan teross...tapi ego...tekel2 dapat...

dah janji nakn kawen bagai...balik kampung jumpa mak si pompuan...[Note:pompuan mesti dah takde ayah].Sampai kampung, mak pompuan mcm terperanjat, flashback kenangan 25 tahun lepas...beranak kasik anak kat orang..ingat tanda lahir kat mana2...sama dengan mamat nehh...

Otomatik, mak die halang perhubungan terlarang tuh tanpa memberitahu pada si anak yg jantan tu abg ko la mangkuk!yg laki anak org kaya ni tak tentu arah..kerja kemana[Note:company masih teguh even CEO meroyan pasal aweq].Suke2 ati cuti, tinggal syarikat...tenangkan hati kat pulau or kampung...pastu dapat tahu citer sebenar bile bapak die bukak citer[Note:Bapak die gi cari kat tempat peranginan yg die duduk tuh].Blame bapak dia...die insap...amik mak dia dan bela...semayang jemaah ramai2...[tanda insaf]

giler babih typicalllllllllllllllllllllllllllll.........

tapi kenapa org kite masih lagho ngan citer2 gini?

kenapa pembikin2 pelem maseh tahyul wat pelem2 gini?

kenapa mesti ade elemen fantasi yg tak masuk akal?dan kenapa senang banget nak baca flow citer tuh?

ckp banyak sangat kang org ckp aku cam bagus...dah mmg aku bagus...

ada aku kisah?

Monday, May 18, 2009

Kawan

Korang tau tak apa definisi kawan?

Kawan ade banyak jenis kan?Kawan gelak....kawan nangis...

kawan senang...kawan susah....

tapi ade tak kawan korang yg kejap ok kejap tak ok?

aku macam tak paham kalo gini...

nak tegur kang, takut takleh trime...

tapi tu lah...

aku ade 2 kawan gini....tatau ape meroyan nya....

satu dah kawen....satu belom...

adekah faktor estrogen semakin berkurangan?

atau middle age crisis?tak masuk akal....

kalau makin dilayan....makin aku hangin..

baik aku dendiam sudah...kalau die rasa nak ckp ngan aku...silakan..

takmo ckp, aku tak de rugi pape selain rasa kehilangan kawan...tu je la...

Bab kesedaran beb...

kesedaran itu penting....bila kau diperlukan...ko akan rasa best...

bila ko dah tak diperlukan...ko akan rasa sucks!

sucks yg amat sangat....tapi ko masih keep it inside...

ko cuba berlagak mcm takde pape...tapi ko mcm sakit hati sebenarnya...

so, apa yg boleh aku lakukan?ikut jer flow tuh?

babih la.....sampai bila...

asyik nak jaga hati org jer...hati sendirik?simpan kat pajak gantung?

nak ckp pon malas....mungkin sebab taraf tak cukup kot....

nak kena  pandai mcm2 agaknya....firm,presentable, articulate, intelligence and whatso"fucking"ever...

be yourself...ko tak bleh nak puaskan semua hati org....

banyak lagi benda lain yg ko kena focus..this is just 0.02% of your life...

why so much complaint?

dah la!malas nak bebel......daa!

Friday, April 10, 2009

CountDown





Haaaa.....
Apsal countdown?Sebab, aku tgh menghitung hari nak gi trip to Cameron Diaz, eh, Highland ngan bebudak forum.
Nama tempat tinggal nanti bertajuk Desa Anthurium...rupe dia?ntah tatau aku, geng2 forum yg setelkan semua...haa...aku dah jumpa!pakcik gugel tolong carikan tadi....
Ni ha tempat dia....
cantikk??

Monday, March 30, 2009

Sumpahan Gadget

Ntah apa sual yang aku cukup blur bab gadget nehh...Kuden ngan Kiroro asyik dok gelakkan aku jer...

Nak gadget yg best2 mcm org lain, tapi nak pakai haramjadah fail.Buat malu kompeni jer...asal beli gadget baru jer sebok menelepon org tanya camna nak wat ni,camna nak wat tu..

ahahhahahahahaha.....bak kata member aku sorang ni,"Jarr lu takyah la beli iPhone 3G tuh..menyusahkan org jer nanti..lu dah la manja...kang sebok duk call org tanya nak wat tu ini...baik lu beli blackberry atau E71 jer.."

Dan memang aku ikut nasihat dia...aku beli E71 jer...tu pon dah cukup blur dah..nak jer aku copy paste sms Kuden ngan Kiroro, yg hanya bertaip "hahahahahahaha"...bila aku tanya camne nak wat ni?camna nak wat tu?

Ayat wajib Kuden bila aku tanya, "Ya Tuhannnn...[gelak goleng]...apakah?hahahahahahhah...skang aku nak terus tanya kaunter pertanyaan, malas dah nak tanya org lain...at least kalau tanya kaunter pertanyaan dorang gelak cover2 skit...ahahahahahhaahaha....

Malu siaaaaaaaakkkkkkkkkkkkk.......ni masalah baru plak...aku nak sync email ke HP aku...dah nak kena amik data plan ngan Maxis...pastu merangkap modem kepada laptop aku...tapi tu la...bergantung kepada kelajuan Maxis punye tenet la...yg mana setau aku haram lembab....mana aku nak bayar wimax lagi...then nak add data plan dlm bill aku lagi....

Tapi nasihat Kiroro kepada aku, kekalkan wimax...setakat nak sync email takyah data plan katanya...setting 3G jer..[part ni aku dah start lampi, pastu die ckp aku sadis..ahhahahaaha].

tgkla mcm mana ye....lagipon ni hari Isnin...hari yg maha lemau utk bekerja...tadi nak bangun sikit punya liat..mengalahkan daging masak kicap liat die...tapi aku gagahi diri utk bekerja demi mencari sesuap Citrus Grill Chicken & Prawn kat Chilli's dan Pina Chilada[non-alcohol]...dan juga Classic Nachos sebagai pembuka selera....

Aminnn.....

Friday, March 27, 2009

Nak Beli Fon Baru


Ni la aku nak amik tghari satgi...ngeh..ngeh..ngeh....

Cadangan kawan aku celebrity tuh suruh amik 5800...tapi aku rasa mcm funky sangat kot...

So aku rasa yg ni executive skit kot..Janji bleh masuk email...senang kerja aku...

sian motorola V3i aku tuh...

tamat dah riwayat die satgi...

Thursday, March 26, 2009

Ye ke???

Ye ke pompuan lagi suka guys kulit gelap dari putih jambu cam fififuddin??

tadi aku lunch, seperti bese ah..ade ajer topic merapu kuar..so aku tanya kat nik,mel,faizah....apa yg korang rasa seksi kat lelaki nih?pada pandangan korang la kan?

Jawapan yg sering diulang-ulang....

"aku tak suka laki kulit putih gebu, sebab aku rasa dia mcm makhluk asing"

"i pon tak suka laki putih/cerah...nak gelap gak..."[die ni nak yg tinted terus kot??=)]

so apa yg org perempuan nampak lelaki kekar bertubuh gelap?

keistimewaannya?

aku tak putih kan?jambu jauh sekali la kot...

wahahahahhahahahahahahahahah...apa apa aje lah....

Wednesday, March 25, 2009

Molested By Democracy

I was knocked to talk about this issue here.This is true story which is happened to my friend of mine yesterday.I dunno whether you guys notice, Perhimpunan Agung held in PWTC currently until 28th Mrch 2009.Its good to see every year they gather around in one big massive hall and changing opinions about country politics situation,ideology and hot up the spirits for the party.As we all know our beloved current Prime Minister, Pak Lah, going to handout his power to his second man, son of the late great Tun Abdul Razak[Al-Fatihah],Datuk Seri Najib by the end of March[i think so, correct me if i'm wrong].But thats not the main issue, here is the story.....

[As told by my friend]

"Semalam, member aku dari Kedah call,dia ada kat KL untuk Perhimpuanan Agung UMNO sampai 28 ni...so dia ingat nak lepak la jumpa sebab dah lama tak jumpa sejak sekolah asrama di Kedah dulu.Selesai perhimpunan, aku pergi amik dia kat PWTC dan pergi lepak somewhere around KL la...kami bertiga.My friend from Kedah mula la bercerita tentang bagusnya UMNO, Pemuda dan sebagainya.Aku sebagai rakyat M'sia yg hidup dlm negara demokrasi, suarakan pendapat aku kepada kawan aku 2 orang nih...biasalah sembang kedai kopi,nuthing much.Selepas 5 minit aku berckp tentang pandangan aku terhadap UMNO, tetiba kolar baju aku kena rentap dari belakang dan kaki aku ditendang sampai melutut[kedua lutut melecet]...

Orang yg tahan aku tu polis, tapi berpakaian biasa,dan dia tunjuk ID dia.Aku tanyala apa salah aku?Die ckp aku boleh didakwa atas Akta Hasutan dengan alasan, aku cuba create and provoke pasal keburukan Government...lebih 2 jam bersoaljawab, dan hanya dapt warning,which is polis tu ckp,kalau sekali lagi aku nampak kau berckp pasal ni dikhalayak ramai, ISA."

thats how it happened....my question, is this what we call fucking Democracy????This is free country, people can talk whatever they want.Somehow, its just a "sembang kosong"between friends...why must police[who we trust to protect us]could do such thing to civillians?do they have a right to abuse people like that?and do we have the right to sue them?Yes, we have the rights, but you'll know your fate if you do that,though.As for me, frankly speaking i think this era will be remember as our worst politics scenario ever.People cant throw their voices, any action will be monitored, speaking the truth will cost you a life.Thats for sure...

my friend just thrown out his view and his feelings on the current situation.Is that a sin?He's not standing on the table and urge people to listen to him.He's not condemned anything to provoke people??so, what is the main problem?this is the main problem, mentality corrupted,otak dah tepu.Simply accused innocent people for the things they didnt do...wadaheng????????

well, this is just my view which is referred to what had happened to my friend.Different people, different view with 1001 excuses.Conclusion?Ahah...i'll be an observer to watch all the drama and enjoy my life.Who cares anyway huh?

cheers.

Tuesday, March 24, 2009

The Chronicles of Her Armpit!

i dont know why i'm telling this disgusting story...but there's a feelings asked me to write it down here...

Last week, on the vary wednesday[i think so??], our office air cond was like shite!its hot in there...everybody sweating[i guess]....and here the story,my colleague Markonah[not her real name of coz!!], asked for my favor and i went to her place[which is nearby...=)]...i smelt something like rotten curry...ahhah!where the hell this smelly things coming from???but as usual, berlagak macho...right after i stood up beside her,and i realized....."yes, this smell came from you gurl...."Malay said, ketiak bau kari....wahahahahhahahahahha....i tahan la kan...

then, nak dijadikan citer[ckp melayu la plak ye...lidah cramp nak ckp omputih]...selepas aku tolong die setel poblem ngan "setting computer" die[ni kalo kuden baca mesti die gelak]...die mcm angkat tangan sedikit ke belakang la, mcm perasaan lega gitu...haaa...dan i was just about to reply her, mcm nak ckp, "haaa..dah ok"....

Tapi!ada tapinya....aku ternampak bulu ketiak seorg makhluk Allah yg bernama pompuan...apakah neraka seorang perempuan mempunyai bulu ketiak yg maha kerinting begitu?nape die tak buat teknik rebonding ke...straighten ke...bape sangatla kosnye kalau die amik berat kan?ni tidak, yarabbiiii.....aku mintak korang takyahla bayangkan kalau time die berpeluh...ahha!

tetiba citer aku nih aku rasa mcm kotor dan berlendir jer...wahahhahahahahahahhahaah...

To Faizah,Adi,Nik,Mel,Mus dan Yazid[newbie] ~ geng lunch tadi...harap anda berselera dan kenyang dengan citer ini...

cheers!

Monday, March 23, 2009

This Is Anfield

Hahahahahahhahaha.....

Again...we won with massive performance from the skipper,Stevie G....

From the last 3 games[Madrid,Scumchester and Villa]...we'd blast 13 goalssssssssssss....

this is what we call football aye????????well, the title race still on the run....Man U looks damn shaky at this stage...what happen to you mate?????you didnt know how to kick a ball aye???such a loserrrrrrrrrr.....

good to see Kops strikes back into the competition...Chelshit lost, Man U lost, Villa destroyed...only to see Arsenal hammered The Toons...even legendary Cruyff said, "now every team trying to avoid Liverpool"...huh...what a million dollar statement from the legend....its really funny when i watched the game on saturday[Man U vs Fulham]...i was in JB that night...had dinner at Stulang Darat....and that vary 17 minutes Scholes just forgot they actually have a keeper, Van Der Sar and he saved the header with his bare hand....[i think he really wanted to play as a goalie when he was in youth academy??]...then, there you go, straight red card and penalty to The Cottagers!!

And Danny Murphy respectively took the spot kick....[as he had done before when he was still with the Kops]....until now i still admire him and not so agreed with decision sold him out...he's really great bloke, he knows flow of the game...read the passings...complete package for midfielder... but maybe Rafa had another view for the team...but no regret huh?we're doing well mate...

anyway,there 7 games to go...and we must win all the fucking games!!we cant afford to slip any point now...or else forget about the title...but for Champions League, ahah, this is what we call history remake...to all scousers out there, we're going to conquer Europe again and the only English team can do that is us, Liverpool.......

shite!!its 5.30pm....got to go now chap!!see ya!

Thursday, March 19, 2009

This Is The End of....................

Giler lama tak hapdet....sebab aku kurang sihat semenjak 2 menjak neh...mandomm jer nak wat pape..semlm setelah berfikir panjang...[sepanjang sungai ganges]...aku telah mengambil keputusan akan meninggalkan alam forum...forum yg amat aku cintai,Bincang.Net......

Bermula dari 31st October 2008 aku mengenali dia...skang aku akan meninggalkan dia...aku harap semua ini hanya utk sementara waktu...=).Sebab aku suka banget merapu kat dalam tu...tapi kita hanya mampu merancang...Tuhan yg menentukan...seteliti mana perancangan yg ko buat if HE said no!then it will be NO.....reason aku quit forum???????

Guys, i really cant give the exact answer...sebab aku pon tak sure why i made this decision which is sounds like POYO.....tapi itu dah keputusan aku and it has nothing to do with anybody..i repeat!anybody!=)......but one thing for sure i'll be back...one fine day.Gonna miss you guys....you know where and how to find me if you need anything...i will always be there.

We used to talk................We used to laugh.............We were best of friends
I thought thats how it would always be
You taught me so much
Told me exactly what to say
I wish it were still the same
But someday I know it will
Maybe not today
But we'll meet up again
It won't be long until I see your face
In Heaven that marvelous day 


Bye Guys......takecare.

Wednesday, March 4, 2009

Chit Chat Adam ngan Toki Pa dan TokMa

Adam: Eyyo, Kipa...Kipa dah akan?

Toki Pa: Hai, adam..Kipa dah makan sayang...Adam tgh wat ape?

Adam: haaa...Adam ainn[main].Ainn bulingggg[main bowling]~padahal aku tgh beli mkn kat gerai.

Toki Pa:Haha...pandainye...Adam dah mkn?

Adam: Haaa...dah..akan iyun[bihun] ~ aku baru duk beli mkn, kuat cong tul Adam.

Toki Pa: Adam, ni TokMa nak ckp...

Adam: Haaa...Kipa dah akan?[lagiii ko tanya benda sama]

TokMa: Sayang TokMaaaa...buat ape tuh..

Adam: Adam ulishh[tulih]...ulishh penpen[upin ipin]

TokMa: Ahaha..Adam bila nak balik teghanu sayang..Adam balik sorang dahla..tak yah ajak Daddy, die dah lupa terus Tokma ngan Kipa...[adehh..kena aku sepapan ngan ibu tersayang..]

Tula petikan perbualan antara Adam dan Nenek ngan Kipa die...selebihnya takyahla aku tulih...

Mandomm arr ptg nih...haihhhh...