Tuesday, June 23, 2009

Airmata Seorang Ayah

Pernah tak korang tengok airmata seorang ayah?
Sebab seorang ayah amat susah nak menitiskan airmata melainkan betul2 menyentuh perasaan dia...
So apa tindakan korang kalau seorang bapa menitiskan airmata?
Rasa best?Rasa macam korang berjaya achieve sesuatu yg bodoh?

Or korang akan rasa sebaliknya?sedih sekejap melukakan perasaan orang tua then buat lagi or ignore teross?Apa hak seorang anak nak ignore parents dia?And apa hak seorang anak utk melepaskan tanggungjawab dia keatas keluarga?
Dalil mana yg mengatakan die boleh lepaskan tanggungjawab dia?Kalau ade sila nyatakan kat sini so aku bleh refer kat sapa2?

Seorang manusia yg bergelar Ayah,boleh menitiskan airmata kerana perbuatan anak2 dia?
Maknanya itu adalah sesuatu yg maha besar dan menyinggung perasaan seorang ayah kalau die menangis...terampun ke dosa kita?
40,000 tahun akhirat pon belum tentu lagi beb...kalau tak kerana doa ibubapa...takkan ko dapat keredhaan dariNya.

Mencari rezeki sampai langit ketujuh tapi kalau tanpa doa mak bapak...korang carila 5 kontena duit pon takkan berkat kalau mak bapak, ko tak dulukan...
Apa tegar hati seorang anak yg tak mahu ambil tahu pasal ibubapa dia?Adakah sejarah Tanggang, Tuhan nak tunjukkan?Nak kena buktikan kebesaranNya baru korang ingat mak bapak?Jangan weii..jangan sampai keras lidah korang nak mengucap baru nak menyesal...

So sempena hari Bapa ni cuba renungkan balik apa kita dah buat utk bahagia kan bapa kita?Or ape kita dah buat dengan menyakitkan hati mereka?

today aku rasa sangat tak best perasaan ini...thats why aku posting mcm ni...so sapa2 yg terasa maafkan aku...sebab aku cuma nak ingatkan..selagi ade hayat kedua org tua, sila layan mereka dengan penuh kasih sayang...jangan nak wat hal korang jer anak beranak.Ckp banyak pon tak guna...semua dah besar,dah boleh pikir sendiri...
So pikirlah sendiri...



p/s: err...guys pasni aku post yg lawak plak ye?:p
yg ni emo skit pagi2....

5 comments:

Gorgon said...

Owh... how to hudge is your father is irresponsible?? Should the kids take the blame?? Yup, we're big ebuff to think which one is and bad.. but, hardly to erase the memories.... DING!!

Gorgon said...

cut the crap!!!

Jarr said...

who are you anyway?

Lelaki separa sewel said...

Abg Lir, saya dah nangis ni..
nak wat camne ni??? =|

Terharu saya baca artikal Abg Lir yang ni. Penuh dengan unsur-unsur motivasi =|

The Unconscious said...

tsk ... tsk.....menyentuh sanubari