Friday, July 31, 2009

Dah Nak Puasa

Yay!Ramadhan akan menjelma....
Saya suka!

Bulan baik dari segala bulan...[dan datang bulan]
Bersiap sedia semua umat Islam nak menyambut Ramadhan..
Tak kurang juga ade yg dah distribute kuih sample utk raya..
Yg dah meroyan tempah baju raya[pompuan terutamanya]...
Yg dah berkira-kira budget semua...

Yg dah start bertekak nak balik kampung sapa tahun ni..[tahun ni kampung aku]..
Jalan Masjid India semestinya akan menjadi tumpuan hampir semua org mesia time gini..
Semua House....Jalan Tunku Abdul rahman....SOGO,Pertama,Campbell.
As for me,aku akan kesana seminggu sebelum raya,nak cari songkok..ahha.
Tak kurang jugak yg membeli belah di tempat2 exclusive...
Suria KLCC,The Garden,MidValley,OU,The Curve,IKEA dan kedai runcit Ah Hock.

Cuma peringatan utk umat islam semua..
berbelanja tu ala kadar la ye...
jangan ikut nafsu sangat...[peringatan kepada org pompuan sebenarnya]
Jangan semua nak beli...pantang MEGA SALE.
kemain MEGA lagi nanti berbelanja...

Sabtu & Ahad ingat nak bawak Mem beli baju raya Adam kat KLCC..
Sebab Ahadnya aku ade kerja kat MAndarin oriental...So sambil aku korje,buleh dorang gi soping kat KLCC...pakaian budak kat sana banyak pilihan..menarik..
aku tak penting sgt baju baju raya ni...cukup sekadar jeans ngan t shirt 2-3 helai..
dah tua tua nak meragam pon malas...baik aku beli gadget baru...hehe.

Pasar Ramadhan

Ade beberapa bazar ramadhan yg menarek utk kita kunjungi pada bulan pose nanti...

-Taman Melawati
-Jalan Kuching
-UIA

tu je la yg aku tau dan selalu pergi pon..
tgk atas kerajinan tahap mana...kalau rajin,bazar ramadhan Jerantut pon aku pergi..
kalau dah malas tahap Donald Rumsfeld,aku beli kat umah jer...

Tapi kalau diperatikan org kita ni..
kalau membeli juadah berbuka pose,lupa diri.
membazir....aku rasa kalau org jual batu bata panggang taruk kuah percik pon licin org beli...nafsu.

aku cuba kontrol nafsu membeli juadah ni..sebab nanti malam,tong sampah makan..
kan ke membazir namanya tuh...setan.

beli yg perlu jer,rasa nak makan.dalam 5-6 jenis gak arr...hahahahahaha...
so tu la sedikit sebanyak laporan ttg Ramadhan yg bakal menjelma ni ye..
Diharap semua berada dlm keadaan sihat sejahtera utk menunaikan salah satu rukun islam kita ni ye...

wallahualam.

6 comments:

AiYa said...

woi! bkn tn lepas. ko xpuasa ka.

ces

Lelaki separa sewel said...

Kalu turun hok Tamey Melawati, roger la kawe dehh..gi gula kawoh..sedak gula dio..

Jarr said...

Nik,

tahun lepas aku pose penuh 24 hari la...

Erfi,

bereh boh

Penchuri Kobes said...

selalu orang yang tak kisah nak melaram time raya ni... orang tak cukup pose sebulan(lelaki la)


betul ke? =|

Jarr said...

ntah dakyah mana ko pakai ni cheng...
org yg tak kisah nak melaram raya,ialah org yg menghayati kemenangan berpuasa...aidilfitri tu menyambut kemenangan berpuasa,menahan lapar dahaga,beribadat,terhindar dari gangguan setan...dah raya ziarah sanak saudara..apa tak cukup gembira ke?

Penchuri Kobes said...

maksud saya

orang yang pakai singlet pagoda + kain pelekat di hari raya =|