Monday, June 15, 2009

Jangan Pandang Itu Congkak Punya Belakang

Jangan salah paham....
Tajuk diatas takde kena mengena dengan filem tu...
Aku cuma nak ckp pasal penggunaan bahasa melayu dengan betul pada hari ini..

Ok, mcm ni citer dia...
Sorang kawan aku ni kalau die salah ckp, amatlah kelakar..
sebab die bukan melayu...at least dia cuba gak nak cakap BM...
Compare dengan sesetgh Melayu yg tak tahu tatabahasa sendiri..

Apakah penggunaan Bahasa melayu dengan betul?
Syllabus yg diajar disekolah adakah mengikut piawaian semasa?
Ramai budak sekolah tak kiralah Melayu,Cina or India.
Merasakan matapelajaran Bahasa Melayu adalah salah satu subjek yg susah..
Malah lagi susah dari BI,betul ke?
Aku ni takde la mengikuti sangat perkembangan sistem pendidikan sekarang..
as far as i know, budak2 skang sekolah makin bertambah subjek ye?

Takpelah, itu maybe one of the strategy kerajaan nak melahirkan insan cemerlang..duhh..whateva.
Tapi dari penerimaan student plak?camne?
nak tak nak, dorang kena gak hadap segala macam subjek yg kementerian pendidikan tetapkan kan?Mana boleh tidak...kalau tak amik kang takleh sekolah...
Kesian....

Skang kalau tgk budak2 gi sekolah...mcm bawak guni beras kat belakang..
Beg sekolah lagik besar dari org yg bawak...
Those yg private school or home school takla terasa...
sebab mereka ni bayor with some amount yg sama dengan kita bayar anak sekolah kerajaan dari darjah 1 sampai darjah 6.

Dan bila masuk sekolah menengah..akan ada Bahasa Melayu dengan Sastera.
Sastera ni menda?Aku pon tatau...aku rasa kebanyakkan org yg amik Sastera mereka yg awal lagi dah tunjuk bakat dalam bidang penulisan or journalist.pendapat aku jer...kalau salah takyah la kasik komen apa itu Sastera...sebab ade aku kisah?
ngahahahaha...

Anyway, apa yg cuba disampaikan disini,
Sistem!Ya, sistem yg kite duk prektikkan di negara Merdeka kita ini.
Adakah relevan dengan pertumbuhan sosiologi dan sosio ekonomi negara skang?
Adakah apa yg diimplemented dapat diterima dengan baik oleh pemangkin2 negara kita akan datang?

Akan lahir kah tokoh2 berwibawa dari sekolah2 kerajaan yg duk ada skang nehh?
Sebab yg bese kita dengar, kebanyakkan tokoh2 penting negara dtg dari sekolah2 elite yg duk ada kat Mesia nehh.
Sangat jarang kite dengar Perdana Menteri pernah bersekolah di Sekolah Rendah Tok Uban, Kelantan atau Agong pernah bersekolah di Sekolah Menengah Padang Midin.[Note:Agong adalah "Old Boys" sekolah aku, Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman, ehem...]

So, kesimpulan dari cerita aku hari ini,
Adakah kita menerima pendidikan yg sewajarnya?
[Selain dari subjek sejarah yg idop idop ditukar fakta dan sebagainya]

Gagal dalam pelajaran itu adalah salah diri sendiri...
Point yg menjadi concern aku skang,
adakah garis panduan itu betul?
Tepuk dada, tanya selera...
Kalau tak selera, cuba ko tepuk kepala...tanya sapa2 yg ade kat situ...


sekian.

4 comments:

chuya said...

memang takde kene mengena langsung itu tajuk bersama karangan anda.. hehehehe

tujuan saya berada disini hanyalah untuk memberitahu bahawa saya telah menglinkkan (oohh kesalahan tatabahasa disini) blog anda didalam blog saya..
sekian terima kasih

Jarr said...

sesungguhnya berbanyak besar hati saya utk memaklumkan yg saya juga sudah link kan blog anda disini...

tatabahasa anda saya tak kisah..ok ajer...
nak ckp tamil ngan saya pon ok...ngahahaha..

fosilmitra said...

Salam...

Nak belajar BI salah, tak belajar pun salah jadi semua serba salah... hehe... cuma acik respect pada orang "bukan bumiputera" yang bersedia untuk belajar at least 3 bahasa dalam kehidupan mereka...

p/s: Omputih pun masih berterabur nie..

Jarr said...

salam acik,

tima kasih sebab sudi mejenguk blog merapu saya nih...:D

tu la pasal kan.saya ni lagila berterabur grammar semua...masih diperingkat belajar..sebab belajar ni takkan abis kan?