Tuesday, August 24, 2010

Kamus Bahasa Terengganu

Mari mengenal sepatah dua perkataan dlm dialek Terengganu bersama dengan maknanya sekali..

Semoga boleh dijadikan panduan kalau nak gi melawat Ganu nanti ye?

next entry aku wat kamus Boyan plak =|

  • Ija Naung - Hijau Striking
  • Meroh Nyale - Merah giler babis
  • Kuning Sior - Kuning striking
  • Dok rok chetong - tak larat
  • Komang spana - loser
  • Ye dok mung? - kau biar betul!
  • Tekpler gaul nyor - tahi pelir gaul kelapa (kebiasaan digunapakai utk memaki hamun, jangan cuba ye)
  • Pahit Nepang - pahit amat
  • Manih leting - Manis amat
  • Tawor hebe - tawar gila
  • Bodo la kakah ning - bodo la korang ni
  • Korek korek siung - korek korek cium
  • Gelenyar - gatal miang
  • Supik rokrak/rajuk - plastik
  • Buoh mutor sigedal - terms dlm sepak takraw, sama mcm Lipat Maniam.
  • Jerba - dive, bese digunakan utk penjaga goal
  • Kona Lipak - korner baring
  • Congek - wheelie
  • Kerah cokeng - keras giler or "stim"
  • Kopek Catok - tetek mantap
  • Tok mu! - bese digunakan dlm keadaan marah, Nenek nkau!
  • Panjang jenggong - panjang giler
Itu saja buat masa ni, kalau korang ade pertanyaan sila kemukan.aku akan jawab utk entry pertanyaan nanti, eceh dah mcm Deus X Machina

7 comments:

Pet Shop Boys said...

First!

apei said...

berani tulis kamus bahasa arab arr...

Jarr said...

pet - 3rd!

apei - gua belum khatam bro, lu bulan pose ni beribadat sampai lupa member...mana ilang?

J@J@ / Bini The Rock said...

lu simpan tepi link kamus Ganu nih. Senang aku nak rujuk taim ati panas nnt...

heheh!

Sang Penulis said...

Lipat maniam??? WAHahahhahahahahhaha
ahhahahhahhahahahahah!!!!!!!!!!!!

janggout said...

apahal kamus ni macam banyak unsur2 25sx ni? tobat aku nak try guna kopek catok tu nanti. hahaha

Jarr said...

Jaja - kamus ni bersambung, tapi kalau kau nak details sila email ye...xp

SP - lu mmg pantang dengar nama pelik pelik ekk?wahha

Janggout - siot jer..tu ade la tu dia punye mangsa tuh....