Saturday, October 9, 2010

Dilema Seorang Pekerja #1 (Kisah Benar)

Adepun sudah 3 tahun Dahlan Ismail (bukan nama sebenar) bekerja di syarikat antarabangsa itu.Takde yg kurang selama dia bekerja disitu, suasana kerja, orang orang mereka dan boss semua nampak sempurna bagi Dahlan Ismail.Sepanjang Dahlan Ismail bekerja disitu dia berasa sangat terjamin masa depannya.Lantas dengan berani dia memberi anak kepada isterinya Hasmidar Othman (juga bukan nama sebenar) kerana yakin akan kestabilan pekerjaannya sekarang.Namun panas bukan sampai ke petang, Dahlan dah salah tgk report cuaca kat TV1.Ribut petir melanda tak lama selepas itu.Pekerjaan Dahlan Ismail bergolak dek kehadiran seorang Pegawai Waran yg ditugaskan oleh boss Dahlan Ismail supaya mengawasi dan memberi tekanan terhadap setiap orang dipejabat.

Pada mulanya Dahlan Ismail tak begitu amik port akan kehadiran Pegawai Waran baru itu.Satu hari kawan sekerja Dahlan Ismail, S.Gunalan (bukan nama sebenar) tak sependapat dengan Pegawai Waran baru itu, mereka berperang mulut, mulut S.Gunalan dah lagak mulut Hishamuddin Tun Hussein, takleh ckp banyak banyak..buih kuar tepi.Dahlan Ismail berkerut menelan air liur geleman dek kerna mulut S.Gunalan.Pegawai Waran menunjukkan belangnye...besoknya Dahlan Ismail sudah tidak nampak kelibat S.Gunalan.Dahlan Ismail faham keadaan itu, S.Gunalan payah nampak dia dlm keadaan suram melainkan bila dibawah cahaya lampu.Tapi kehilangan S.Gunalan kali ini adalah kekal, ya S.Gunalan diberhentikan selepas perang mulut semalam.

Dahlan Ismail nampak politik yg kotor itu, tapi beliau takde authority utk berkata apa apa.Pegawai Waran semakin berleluasa didalam ofis.Setiap orang didalam ofis adalah target Pegawai Waran.Kalau diikutkan amarah Dahlan Ismail, mau saja dibenamkan pisau belati beliau ke tenggorok Pegawai Waran.Tapi bila memikirkan itu semua hanyalah angan angan poyo beliau, sedangkan nak ckp good morning kat Pegawai Waran pon Dahlan Ismail terpaksa menelefon ibunya hanya utk menenangkan diri.Pengecut.

Tapi sekarang Dahlan Ismail sudah nekad, 2-3 tawaran telah diterima olehnya minggu ni.Apakah ini masanya berhijrah utk sesuatu baru?Dahlan Ismail ada satu masalah, patutkah ditinggalkan sahabatnya seorang diri menguruskan kerja kerja mereka selama ini?Dahlan Ismail sudah buntu memikir akan permasalahan ini, Abdullah Sidi ialah kawan baik beliau, dialah yg banyak membantu Dahlan Ismail semasa beliau mula mula menjejaki ke syarikat itu.Banyak yg dia belajar dari Abdullah Sidi selama dia disitu.Jabatan itu dibina atas titis peluh Abdullah Sidi, tiada siapa bisa sentuh atau usik Jabatan itu selain Abdullah Sidi, waima Pegawai Waran ada batasnya dlm menghampiri Jabatan Abdullah Sidi dan Dahlan Ismail...

Berilah masa utk Dahlan Ismail membuat keputusan....dia ada sebabnya...


Notakaki: Cerita ini based on true story dan masih berlaku hingga saat ini.Mungkin pembaca bisa membantu penulis membuat ending cerita ni jadi best.....

23 comments:

talkIZcheap! said...

Abdullah Sidi tu nama sebenar ke tak?

Jarr said...

Alaaaaaaaaaa...aku lupa nak letak bukan nama sebenarrrrrrrr.

afendi ariff said...

wa biar lu habiskan....

the invisible vendetta said...

have i told u tht u can be an awesome writer? :D

Jarr said...

Fendi - yelah yelah..wa tau lu mmg pemalas..kah kah kah.

invisible - haha thanks.i'm doing it coz i love to..=)

Elmira said...

jarrrrr what happened? rasanya tau siapa dahlan, gunalan ngan sidi tu.

citahrudin said...

fuhh..taff jugak nak bikin ending cita nih

kalu nak ending baik :- elok Dahlan Ismail ni banyakkan solat istikharah

nak ending jahat sampai buleh susah-nak-mati ~ santau pegawai waran itu!!! hahahaha

Jarr said...

El - hahahaha...mmg cepat tangkap arr u ni El..payah kan El nak buat decision?hehe..

Citah - Cadangan solat istikharah sangat bagus la beb..akan aku selitkan dlm sambungan seterusnya.Ending jahat pon menarek juga...wakakaakkakaa.

Elmira said...

Haha I dulu laju je decide :P But yeah, to me la Dahlan tu dah dapat banyak opportunities lain, so kenapa dia nak jugak stay kat ofis dia tu? Talk to Abdullah Sidi tu le... surely dia pun paham kenapa Dahlan tu nak ciao.

Eh, so Gunalan tu apa cite? Dah benti ke? Diberhentikan ke? Kesian dia... :(

Jarr said...

actually banyak benda yg membuatkan dahlan ismail berpikir dua kali nak ciao dari opis dia tu..mungkin sebab sayang dengan kerja dia yg pada mulanya sgt fun..dia masih passionate ngan kerja dia..tapi atas sebab sebab cenggini yg buat dia tawar hati.dia dah cuba ckp ngan abdullah sidi, tapi abdullah sidi belum bagi kata putus, cuma dia suruh dahlan bersabar dan show them yg dahlan lebih bagus dari yg mereka sangka.

dahlan mmg dpt offer, but it would be different chapter of his life.even dahlan sendiri tak sure whether he can adopt a new thing to his life.[sungguh mendlm i knal dahlan ni ye El?:p]

Gunalan dah lama dah berhenti...=)

Sang Penulis said...

Basiron takde ke?

Jarr said...

SP - Basiron takleh masuk citer ni sebab dia masih diperantauan..takmo nanti dia perisapan..=|

Elmira said...

hmm actually dedua pun ada baik buruk dia - either stay or leave. tapi rasanya dahlan ni dah lama kan terpikir nak berenti and dapat offers? hmm tapi takpe la. dahlan needs time to think kot.

hmm jap nak reconfirm. gunalan ni. yang mana sebenarnya? haha. rasa rasanya tau, tapi takut silap org. kasik clue sket pls. :P

Jarr said...

kali ni dahlan dah pikr masak2..he even went to interview last friday..hahaha.dahlan ckp ngan i la..

gunalan?clue dia nazneen...=)

Elmira said...

errrr itu clue ke jawapan? :P

Jarr said...

clue la El...clueeeeeeeeee...hahahahaa.

Elmira said...

apesal clue dia nazneeeennnn. gila general kottt. next clue please! :P

Jarr said...

dia bersama nazneen aka nenen...general mendanye...wakakaka

deus X machina said...

ni cerita sebenar lu ke apa jarr???


mungkin dahlan patut mengajak abdullah sidi betukar kerja sekali

Jarr said...

deus - haha..aku berpendapat yg serupa,tapi aku rasa abdullah sidi payah nak tukar kerja.dia takkan dpt kerja mcm ni kat tempat lain...
dah banyak offer dia dpt..tapi dia wat derk jer..

Elmira said...

ooooo s gunalan ni i tak kenal ekk?

Jarr said...

El - tak sure plak whether u sempat ke tak ngan Gunalan...tapi Gunalan ni bukan Indian, dia Kiwis.another clue for u...=)

Elmira said...

haha yup! i know who u're talking about. and yeah i tak sempat kenal dia