Thursday, October 21, 2010

Genetik Nakal

Nakal adalah sifat semulajadi dalam diri dan fitrah seorang manusia, terutamanya bebudak.
So gua takde hal sangat kalau anak gua or anak anak buah nakal, lagipon gua suka bebudak.Tapi, nakal biar bertempat.Mcm anak jantan gua, gua sound dia kalau nak nakal, nakal je kat rumah.Kalau jahanam pon rete benda gua sendiri, yg buat anak gua sendiri, kalau gua nak babab kaki dia pon anak gua sendiri, ye dak?
Yg gua jadi marah bila dia nak nakal kat tempat orang atau public.Alhamdulillah, setakat ni anak jantan gua tak berani buat gitu sebab dia tau bapak dia ni Ultraman Kosmos.Dan tak mudah bagi resakse sebesor dia nak menangani bapak yg macam gua ni.Kadang kadang mainan dia sendiri makan tuan,kata Ultraman Kosmos.Apa yg gua boleh bikin senjata, gua capai.Tapi harus ingat, kaki sahaja ok.Kaki.

Kalau ikut nak lempang mmg sedap, pipi anak gua tembun.Tapi apalah budak tu tau nak main lempang lempang, sound je 3x, agak agak takmo dengar baru zappppppppp!Sekali kat kaki, pastu gantung rotan kat dinding atau kat tempat gantung kunci kereta, mana yg sempat lah kan.Tapi satu petua ayah long kasi gua, jangan pukul anak time tgh marah.Maksud dia, dlm keadaan lu tgh menggigil tu, cool down dulu.Renung deep kat mata dia, dan mulut dorang mesti dah senget senget menahan nak nangis.

Lagi satu yg gua tak puas hati, kalau anak nakal, para isteri mesti nak salahkan or kaitkan ngan sang suami.Mesti nak ckp, "heeeeeee kau ni nakal ikut perangai bapak kau la ni!"...ini statement takmo cium syurga namanya.Apa dalil yg mengatakan anak kalau nakal ikut bapak?Orang laki je ke nakal?Pompuan tak nakal, nonsense!So jangan guna statement, anak awak nakal ikut perangai awak la ni.Gua cukup pantang kaum isteri cakap mcm ni, tapi takde la sampai gua marah melenting.Gua cuma akan ckp baik baik sambil bertarbiyah kenapa dan mengapa tak patut cakap mcm tu.Ecehhh.

Gua cuma nak ckp, nakal seseorang itu bukan datang dari bapak dia.Kalau anak tak nakal langsung, baik korang bawak gi check or kasi kaunseling suruh nakal sikit.Must be something wrong  somewhere.Abih kalau mak perangai cam haramjadah mcm Lady Gaga bapak sikit punye nerd rambut belah tepi dari telinga lajaknya, bapak jugak nakal?Sebab tu kalau bapaknya orang yg bertakwa, tawaduk orangnye tak semesti anaknya juga beriman.Jadi jgn selalu amalkan keburukkan anak anak direfer ke genetik keturunan bapak.Salah tu, sgt salah.

Nak syurga ke tak nak neh?

19 comments:

P.O.N.G said...

aku suka kalau anak aku nakal....sebab esok2 bile gi tempat org tak de la jadi "perak buih" kata org utara...."poyo" kata org k.l.....

hamzah ian said...

ade jgk? seyes?

MOFASAD said...

ECECECEECECE!!!!!!!!!!!

frwls said...

gua memang nakal ikut bapak gua weh.

kakakakkka

Jarr said...

Pong - betul betul betul!

hamzah - adeeeeeeeeeeeeee.

mofasad - lu jgn nak mcm mcm..weih KAPIDA dah register?

Iwal - lu bukan nakal, lu terjal.kah kah kah

talkIZcheap! said...

ok la, ok la...

we get the point, ko dulu kecik2 baik orang nye, heh heh :P

Jarr said...

eh ni takde kena ngan masa lalu.ni pasal skang ni.keh keh keh

apei said...

rilek arr kaum wanita mmg mcm tu bro. sabar ajer. kalau kena tang baik "rajin nyer anak mama, mcm mana masa kecik2 dulu"

Jarr said...

haha..fitrah wanita.saja gua membebel.Lu bila nak ajar gua main facebook ni pei?mcm cikgu cikgu dah lu ni..kah kah kah

fndrocka said...

Kaum ibu nak provok..dia tahu kat mana suaminya nakal.haha.kenakalan tak boleh diwarisi ye dak

Jarr said...

kami kaum suami insan teraniaya dlm bab ni dik..hak hak hak

Mr Freak said...

gua mau komen..gua dulu hendaknya, memang nakal..kenakalan gua memang melebihi org dewase..gua penah baling tanah gunung kat tingkap rumah orang..sampai owner bengang dengan gua..alih2 gua kena cakap sorry je dengan uncle tu..
sungguh fantastic jadi budak kecik..

Jarr said...

yes..jadi budak kecik sgt fantastic..
gua masa tadika org mkn duduk atas kusi, gua jalan jalan atas meja..gua nak org pandang tinggi pada gua,tu pasal gua jln jln atas meja..tapi mama gua sangat berpengaruh..hanger jadi bestfren gua aritu..=)

Mr Freak said...

u know what blog is?
this blog is wicked sick!
which means that it is good..

gua liverpudian(disengajakan) gak..
gua tak kesah bai liverpool bottom three..at least bai..atleast kita tau yang liverpool bermasalah..ni semua salah owen..lu blah dulu pehal..kan dah tak femes..fowler..lu blah ngape..
gua dulu masa derjah 3- time tu owen dgn fowler mantap gila shial..

ok gua cau dulu..gua suka komen panjang..

deus X machina said...

something wrong kalau budak2 tak nakal. seriyes

Linglung said...

"heeeeeee kau ni nakal ikut perangai bapak kau la ni!"...ini statement takmo cium syurga namanya.

kah kah kah..logik di situ sangat ada!! gua setuju..

Jarr said...

Freak - liverpudlian mcm gua gak lu rupanya.patutla garang mcm burung bangau lagaknye.ahhaha

takpe komen panjang2,lenkali kalau takde modal nak wat entry blog, lu copy paste balik komen panjang lu wat entry.amacam?

deus - tau takpe.dahla tak nakal, makan nasi pon mak suapkan dah besor panjang.lagi something wrong.kah kah kah

Linglung - spot on bro.mmg ade logiknye ye dak?kah kah kah..

Sang Penulis said...

Bro, lu lupe password ke? =|

Jarr said...

SP - ni blog gua ke?cilake..gua lupa terus bhai..=|