Wednesday, January 13, 2010

Liga Super Bermula Dan Gampangnya Bolasepak Negara

Oh ye..hari ni aku kuar rumah pukul 7.20am.Awal 25 menet.
So aku berjaya sampai opis kul 8.20am, best kan?
Boleh sarapan kat Hakeem ngan Nicky..isap rokok ngan tenang.
Baca The Sun - sebab suratkabor free.
Menu bekpes saya arini Nasi Goreng ngan telor mata + neskopi ais + dunhill menthol light.Nyaman sungguh rasanya...mcm Salem Cool Planet.


Aku nak citer skit pasal bola nehh.
Seperti yg sedia maklum dan mereka yg mengenali aku..
Liverpool adelah pasukan idop mati aku...
Semangat Scousers mmg dah lama mengalir dlm darah aku sejak aku duduk Wardieburn Camp lagik.So korang ckpla ape pon,Liverpool ttp dihati.
Pastu ade plak org ckp Kopites ni emo tahap taman botani Putrajaya.
Hek elehh..ade la satu kelab yg kononnya hebat dan self acclaimed Pride of London ckp gini.Sedangkan dunia sedia maklum yg mereka ni telah dinobatkan sebagai The Most Hated Club In The World.Dan fans mereka yg gifted - half brain.

Weii...aku takmo ckp pasal EPL sebab takde apa yg aku harapkan dari kelab kesayangan hamba season ni selepas permulaan yg shaky mengalahkan shakey's pizza.

Hari ni aku nak ckp pasal Liga Super dah start.Yayyy..
Dan sebagai anak jati terengganu,semestinya Terengganu la pasukan yg akan aku sokong berhabis-habisan.Yeahhhh..semalam Terengganu kitai Perak 3-1,main kat tempat lawan beb.Menurut kata kata pundits tempatan yg dulu pon tendang bola tonjol pakai ibu jari kaki,ade beberapa pasukan yg bagus dlm musim ni.Tapi yg harus diberi perhatian adalah,Terengganu,Kelantan,Selangor,T-Team dan Negeri Sembilan.Korang nampak tak tuh?Wakil dari pantai timor sampai 3 team dorang takut...T-Team status kelab jer..season lepas main Liga Perdana jer.Org dah cuak dah tgk dorang main..tapi soratkabor janganla plak samakan mereka mcm Real Madrid..mcm dulu ntah mana soratkabor bangang gelarkan N9, Real Madrid M'sia.Perghhhhhhhhh...tak agak agak..

Sekali haramjadah mainnye...lawan Lesotho bolehla kitai 34.5 - 0.Masalah bola Mesia ni lah.Suka buat bidaah..mengadakan benda yg takde,kan bidaah namanya tuh.Ckp takmo kalah.nak best ajer,bawah 23 menang gold medal sukan sea dah nak buang duit antor gi Europe.Pendedahan kata FAM...dedah sana...dedah sini,hish.Cuba duit tu spend kat development bolasepak dari akar umbi..invite Man U,Arsenal,Bournemouth bukak academy..tapi yg mampu antar anak kat situ yg gaji lapan ploh ribu ratos sebulan,dah tu anak semua gendut2 sebab banyak makan fast food.tendang bola misskick jangan citer arr.sampai coach academy terpaksa ade kan sesi sepak angin,kononnya benda baru implement dlm syllabus.Fuck.

Mcm mana nak maju bolasepak negara?Liga Super contohnya,dari zaman Semi - Pro sampaila skang,berapa ramai bintang duk main kat luar negara?Kalau ade pon sebok nak panggil balik utk membantu negara,pastu balik main mcm taik.sebab mentaliti yg tahap tepu.Selagi takde org yg betol sayangkan bolasepak tanpa ade kepentingan peribadi dlm jawatankuasa,sila lupakan la nak tgk mesia main Piala Asia.Aku malas nak ckp World Cup, sebab aku rasa melampau sangat kot kalau Mesia main world cup.Kalau ye pon dpt masuk mesti rakyat protes suruh tarik diri,sebab tak percaya punya pasal.takut2 la mimpi,lupa nak basuh kaki sebelum tido ke apa kan.

Tapi tu la dia,bolasepak Mesia.Dan Liga Super dah bermula..Kalau game Terengganu vs Selangor,konpem wa turun bawak kereta kebal.Wa parking depan stadium shah alam..muncung meriam betul2 menghala ke arah bilik persalinan pihak lawan.kasi gertak jer,tak tembak.kasi dorang cuak skit.
ok...tu la dia.




~babai for now~

4 comments:

Sang Penulis said...

Industri bola sepak Malaysia ibarat menjolok buah cempedak di luar pagar. Ini kerana, buah cempedak amat enak digoreng.

Cempedak goreng lawannya air kopi o. Petang-petang kita menikmatinya akan menimbulkan rasa insaf kerana zat-zat dari buah cempedak itu telah menusuk ke sel-sel mambran di dalam otak kita. Neuron dalam zarah sel darah putih kita telah memberi satu impak yang amat mendalam pada diri seseorang individu itu.

Aplikasi ini sama dengan keadaan industri bola sepak negara kita.

Kita amat rindukan Tibor Zaban, Alanbumiodigun, Matlan Marjan, Azman Adnan (walaupun Azman Adnan skang ni kaki joget yang telah masuk Sehati Berdansa), Zainal Abidin Hassan, Mehmet Durakovic, Abbas Saad, Fendi Ahmad, Shahril Majid serta ramai lagi.

Apakah erti Liga Super pada kita? Adakah ianya seperti Marvel Ultimate Alliance? Liga-liga superhero berjuang bersama superhero lain menentang kuasa jahat?

Atau SUPER itu sekadar nama nak kasi bajet gempak even mutu permainannya ibarat murid sekolah darjah 5 bermain seperti waktu pendidikan jasmani?

Kegemilangan liga tempatan sudah lama hilang sejak zaman-zaman seperti nama-nama yang sy sebutkan tadi berakhir.

Permain Malaysia ibarat sayur kobis bunga atau nak lagi kool, sayur kailan ikan masin.

Sayur kailan ikan masin best jika ada lauk padprik dan tomyam poktek.

Ada satu kedai di Taman Melati yang menjual masakan siam yang enak. Anda boleh try makan kat sana.

Sekian.

Jarr said...

Ya,saya bersetuju amat ngan pendapat saudara Erfi.Kegemilangan bolasepak negara lebih teruk dari Sinaran Paspot Kegemilangan yg penah ditayangkan pada suatu masa dahulu.

Apa yg disuapkan oleh FAM skang semata-mata pertunjukkan yg pura pura tak ubah mcm silap mata David Blaine.Tapi dengar citer David Blaine pon dah kantoi dah magic dia tu hari.terus anak aku dah takmo layan dia dah.

nama nama seperti hassan miskam,zainal rabin,martin guntali,zulmazran zulkifli,jaclyn victor dan s kadarisman mesti merindukan aksi negara suatu ketika dulu.

sampai bila situasi gampang bolasepak negara berterusan?wallahualam bisshawwab..hanya Allah yg dpt menjawab.

salam sukan dari saya.

Sang Penulis said...

Pada pendapat saya, situasi gampang bola sepak Malaysia akan berakhir sekiranya band Bunkface berjaya menyampai lagu Situasi dengan baik secara live.

Secara puratanya band Bunkface tidak begitu berjaya membawa lagu-lagunya secara live.

Ini membuktikan bahawa band-band di Malaysia begitu tak best. Setakbest bihun sup yang telah sejuk dimamah usia.

Cara-cara untuk mengatasinya adalah dengan makan bihun sup itu ketika panas atau nak lagi enjoy makanlah ketika suam-suam kuku.

Jika kita makan bihun sup ketika panas, ianya dikuatiri akan menyebabkan lidah kite melecur. Apabila lidahh melecur, cara untuk mengatasinya adalah dengan melakukan aksi comolot bersama isteri atau awek.

Tidak munasabah kita akan bercomolot dengan rakan lelaki kita. Peratus untuk kene tampar adalah amat tinggi.

Yang menjadi persoalannya sekarang, mengapa munaSABAH? tidak munaSARAWAK atau munaKALIMANTAN atau munaBRUNEI?

Atau mengapa pihak DEWAMA tidak peka dengan keadaan ini?

Itulah masalah bola sepak negara kita. Ianya masalah yang tidak akan selesai. Pihak FAM haruslah menelitinya dari akar umbi.

Sekian laporan saya dari Bukit Jalil.

P/s - Bile lu nk setting ngan Mat Noor bro??? =|

Jarr said...

datang malas aku nak reply panjang panjang =|

mat noor nanti minggu ni wa gegar dia.dengan haji aziz sekali wa gegar.biar dia ade akal skit...=|