Monday, December 6, 2010

Kerja Itu Ibadah (Tajuk Mau Gempak Bang)

Mencari konklusi tentang apa dan kenapa gua masih berada disini mencari sesuap nasi?Apa jawaban relevan yang bisa gua keutarakan?Payah kalau gua nak huraikan satu persatu, kalau dihurai secara terperinci, cerita gua bisa jadi letup melebihi cerita Karipap Karipap Cinta dan nanti Nazri Vovinski bising pula dengan gua pasal isu remeh dunia hiburan macam ni. Ye dak?
Mencari enjoy dalam hidup itu satu ibadah juga selagi ianya tak melanggar syarak.Bak kata Nazri Vovinski, menjadi manusia kalau tatau nak enjoy itu sangat merugikan.Dan gua paham kata kata beliau itu merangkumi konteks bekerja sekali.Secara dasarnya, atau lebih terang, secara zahirnya gua enjoy dengan apa yang gua lakukan sekarang, ye pekerjaan gua.Dan gua bersyukur dengan apa sahaja kurniaan dariNya baik kurang atau lebih itu semua rahmat dna nikmat yang Dia nak beri kat gua.Gua sambut pastu gua bersyukur tanda terima kasih pada Maha Pencipta.

Tapi fitrah manusia, kesabaran itu selalu ada hadnya.Gua masih terpikir sejak gua kenal dunia, apa jenis sabar yang gua ada dalam diri ni?Kesabaran yang gua ada, gua rasa kalau Ehud Olmert tengok kesabaran gua nescaya dia akan susuli dengan tindakan Gencatan Senjata.Tapi adakah gua guna kesabaran gua yang tinggi itu dengan baik?Ada pro dan kontra nye sahabat..ada pro dan kontranya.
Menjadi manusia yang waras akal fikiran sangat besar cabarannya bila melibatkan keputusan besar yang bisa mengubah hidup seorang manusia berakal macam gua ni.Membuat keputusan itu mudah, tapi untuk melaksanakannya selepas diputuskan sebentar tadi itu lah titik permulaanya.

Bersediakah gua dengan anjakan paradigma yang serba asing ini nanti?Itu mungkin cabaran baru yang sangat "fun" untuk gua lalui seterusnya.
Harap harap Lisa Surihani tak kisah kalau gua join Financial Institution balik.


   Kah kah kah!

5 comments:

frwls said...

erm... dap dap!

h a n i e said...

2-3 kali wa ulang baca entry lu ni. tapi 2-3 kali jgk wa rasa lost.
wa syak perbendaharaan kata lu ni kena polish lagi ni..haha

Jarr said...

iwal - dapnyeeeeeeeeee

hanie - BM gua mmg gampang..ini percubaan.nanti gua improve.lagipun gua ade amik kelas malam utk BM.

afendi ariff said...

wa tgk gambo je....
bape posen ye nasik lemak?
heh!

Jarr said...

city garden nye nasik lemak? 60 sen arr...kehkehkeh