Thursday, August 11, 2011

Kenangan Ramadhon 2

Masa gua masih di alam kanak kanak,geng paling kacip dengan gua adalah Pijoe,Peli dan Izzat.Kadang Sudin ngan Sepul pon join juga tapi malaun 2 ekor tu lebih cenderung kearah scene mandi parit.Gua tak berapa nak gemar mana sebab orang kabo ada anaconda.Pada hemat gua yang masa tu berumur 8 tahun,anaconda tu pada gua lagi momok dari langsuir.Dah besor baru gua tahu anaconda tu menatang ular.Celake.

Aktiviti bulan puasa kite org memang meriah.Kampung gua kalau bulan puasa first day puasa dah meriah.Masa ni kalau keluar malam takde pikir takut.Power tak patut.Siap cakap kuat kuat tengah malam suruh hantu keluar.Gua lupa yang hantu sebenarnya pendendam.Ok bab tu nanti gua citer lain entry.Biasanya tengahari bulan puasa yang paling rajin datang rumah gua Pijoe.Pijoe rajin datang bulan posa ada 2 sebab,ajak main mercun paip pastu sambung makan eskem poli ngan biskut burung.Sedap tak patut.Dosa pon tak patut patut.

Jadinya bila Pijoe dah menyeringai depan tangga rumah kampung gua,dengan pantas gua masuk dalam pakai spenda.Gua memang tak suke duduk rumah pakai spenda,kebebasan bersuara macam takde.Kalau keluar baru pakai,tu pon pilih jugak tengok apa aktiviti.Kalau mandi sungai gua kena show off skit so gua akan pakai spenda gambar Gaban kat tengah.Pijoe ngan Peli mana ada spenda gitu,paling kuat pon dorang pakai spenda Flashman,budak baru nak naik.Izzat je kadang kadang suka melawan gua dalam bab dressing ni,taknak kalah.

Maka lepas tu gua keluar rumah dengan Pijoe.Kayuh beskal sampai rumah Peli gua gegar nama dia, "Peliiiiiiiii...oooo Peliii..."

Pijoe sambung, "Peli ooiiiii....cepatla...langit tak selalunya cerah.."

Bapak Peli, Pok Heng keluar pegang senapang patah.Gua tak sure brand apa,kalau Remington mau tercampak gua ngan Pijoe kalau kena tembak."Tetengah hari buta ni kau orang nak pegi mana!!??Posa ke tak kau ni!??"

Gua ngan Pijoe goyang juga,tapi bila pikirkan Pok Heng tu ketua kampung takkanlah seorang ketua kampung nak tembak orang kampung dia sendiri,ye dak?Singkat betul pemikiran kami masa tu.Gua ngan Pijoe jawab dengan berhemah kabo nak gi mancing ikan puyu.Peli keluar pintu buat gaya org muda minta lalu kat orang tua.Gua boleh nampak ekspresi muka Pok Heng masa tu macam nak letupkan kepala Peli ngan senapang dia,tapi sebab Peli pakai Bin dia jadi dia sabar.Alah kuar mancing je kot,bukan pegi ngintai Bidi punya kakak mandi ke apa.

Kami bertiga gerak nak menuju ke port sebenar kami,rumah Izzat.Ye,rumah Izzat time time gini line clear tak patut.Dalam tangan Peli gua nampak mercun padi satu kotak,ntah mana dia rembat kalau bukan abang dia punya.Memang mendapat si Peli ni balik kang,getus hati gua.Kat pinggang Pijoe gua nampak dia ikat bunga api putih belang merah 3 ikat.Gua dah agak dia nak bikin mercun paip.Yang paling best kat tangan gua,plastik merah yang gua bawak ni sepatutnya berisi kandungan mercun katak,padi dan naga.Tapi masa sampai rumah Izzat,Peli maki maki gua macam hapa.Semua keluar jenis macam maki dari mulut Peli,mentang mentanglah sebelum tu dah makan kopok Rota ngan air soda botol pat posen kemain eksen.Rupanya gua dah salah capai plastik,itu plastik adik bongsu gua yang umur 2 tahun tu.Memang tanglung ngan lilin je lah dalam plastiknya.Bangang.

Tak pasal pasal Izzat kena korek tabung supaya gua boleh beli mercun kedai Syed Ali.Mana ada duit bhai time tuh,lagipun gua cuti hantar kuih Tok gua dah dua hari.So takde income.Untuk tak nampak ketara tabung Izzat kena korek,bajet dia kuarkan untuk mercun padi je.Oklah tu dari takde langsung.Untuk pengetahuan korang size dan bunyi mercun 22 tahun dulu ngan skang beza dia macam langit dan bumi.Sebab tu gua tak ajar anak gua skang main mercun,buat malu je kalau gua citer berdentum dentum kehebatan masa lalu.

Usai membeli mercun padi gua rushing balik rumah Izzat.Semua dah isi perut,minum air secukupnya dah bersedia nak main mercun.Port depan rumah Izzat.Izzat ni anak orang senang kalau nak dibandingkan ngan kiteorg.Rumah dia semua batu,dua tingkat ada kereta 3 biji.Yang best dia ada dua basikal,semua canggih.Peli pon boleh tahan senang,rumah separa kayu separa batu.Adik beradik berbelas belas.Bab tu gua pelik,mak Peli penghidap asthma yang kronik tapi steady beranak ramai.Kuasa Allah s.w.t.Pijoe pulak duduk kuarters guru dalam boarding school depan jalan besar kampung gua.Rumah dia sebiji sebiji sebab bapak dia penolong kanan pastu mak dia ketua matapelajaran bahasa melayu negeri terengganu.Ironiknya,masa SPM 98 dulu,Pijoe fail Bahasa Melayu.Celaka ke tak celaka namanya tu?

Rumah gua?Rumah kayu kampung sopak sopak,dinding pon dah rongga rongga.Tangga je batu,itu boleh gua banggakan.Tapi nikmatnya duduk kampung hanya Allah saja yang tahu.Harap rumah tu masih ada sampai sekarang.

Ok lepas gua dah angkat mercun padi dan sampai kerumah Izzat.Kami start main mercun.Pijoe sebok duk mampatkan belerang ke dalam besi batang payung nak dijadikan bom katanya.Peli ngan mercun padinya,sama macam Izzat dan gua.Mercun plag mesti standby bila mercun konservatif dah abis,mercun plag jadi pengganti kebosanan dan juga bajet.Izzat dapat satu akal bangang.Nak eksperimen katanya.

Depan rumah Izzat ada satu tong besar muat cat kat dalam.Cat tu pun dah kering keras.Masih ada lembiknya sikit sikit je kalau dicucuk.Izzat ajak explore benda baru.Pacak mercun padi kat atas cat,cucuh tgk bersembur ke tak.OK!Serentak gua ngan Peli yang lagi bangang dari Izzat bersetuju.Seronok.
Sebab cat tu terkopak dan mula cair balik dek kepanasan mercun.Tapi bila masuk 3-4 ikat mercun padi masing masing dah bosan.

Ntah apa setan yang merasuk dan meracuni fikiran,gua ajak dorang buat benda lagi fear factor dari tadi.Depan rumah Izzat ni consider macam hiway untuk lembu lalu lalang.Sekali dengan itu,jadi jamban lembu jugalah depan rumah dia.Pada pemahaman gua,kalau kita cucuk mercun padi ke taik lembu itu dan letupkan ia pasti satu permainan yang sangat seronok walhal itu semua kerja segala bangang dari bangang yang ada atas dunia ni.

Gua rasa gua yang suggest jadi gua kena tunjuk hero dan teladan.Gua ikat 3-4 biji sekali mercun padi tu dan cucuk kat taik lembu separa kering tu.Izzat ngan Peli dah kagum.Dua dua datang mencangkung nak hendap cara gua bikin.Pijoe masih duk mampatkan belerang dalam batang besi payung.Tak paham gua perangai dia ni.Macam sakai.

Gua pon amik bara ubat nyamuk yang tinggal besar kuku je nak cucuh ke sumbu mercun padi.Izzat ngan Peli masih mencangkung nak tengok result lebih dekat.Gua cucuh, zaaapppppppppp! Bara sambar sumbu mercun sekali ngan bunyi dentum maha bingit.Depan kiteorg berasap,gua sengih sebab gua rasa ekperimen gua sukses.Gua nampak Pijoe tengah barai tergelak gelak sampai tak keluar suara.

Gua pandang kiri gua tengok muka Peli tompok tompok hijau.Paling ketara mata kanan dia,tutup seketul terus gaya macam lanun buta sebelah.Gua usha kanan gua nampak Izzat tengah muntah muntah sambil nangis.Gua nampak kat hidung ngan mulut dia penuh dengan tompok ijau basah basah pekat.Gua tgk tangan gua sampai lengan jadi hijau pekat macam rumput kena blender.

Izzat at least dia boleh cerita kat anak cucu dia skang apa rasa taik lembu.Tapi gua musykil apsal muka  gua tak kena walhal muka gua yang paling dekat ngan taik lembu tu.Kuasa Allah,manalah kita tahu kan?

5 comments:

faisalsaila said...

bengom tak patut.. ahahhahaha

Jarr said...

wahhaaaa terserlah kebengomngan

chuy4 said...

ko mmg bongok dari kecik sampai besar ni jarr.. jangan la adam keturun perangai bengom ko hahahahahahahahaahahhahahaha

Jarr said...

hahahaha ade la aku nampak dah Adam mewarisi keterjalan aku..harap benda tu bersifat sementara..wahahahaha

pjah said...

walaupun raya pose dah abih..tapi disebabkan aku baru jumpe blog deme..buat aku ingat zaman aku ..memang terbaik a boh ngecun kat tompok ija basoh owh..bekembhor..miahaha