Friday, June 3, 2011

Patriotik Biar Masuk Akal

Hari ni gua nak bercerita bab patriotik.Patriotik lebih kurang macam bila lu pakai baju Che Guevara rasanya,patriotik tak patut.Lately ramai anak muda tampil bersuara akan hal patriotik.Apa yg mendorong mereka jadi bersemangat macam ni?US nak jajah Malaysia?Singapore pau pasir?Atau pendapatan per kapita Bangladesh lagi upfront dari Malaysia sendiri?

Bukan.Semua tu bukan.Ini semua gara gara FAM anjurkan perlawanan persahabatan Malaysia menentang 3 kelab Barclays Premier League dari United Kingdom.Sebenarnya kerja kerja perlawanan persahabatan ni wujud dari zaman lipas kudung Allahyarham SuperMokh lagi.Masa tu ntah mike mike semua ada lagi ke ntah.Mcm aku sendiri,masih berupa placenta dlm perut ibu gamaknya.

Kita pernah friendly ngan England B,Arsenal dan Everton dan beberapa kelab kelab terkemuka yg lain hinggalah bila muncul era kebangkitan bolasepak negara baru baru ni.Atas nama Malaysia sekarang dah main "attractive football" dan menang pingat emas serta AFF Suzuki Cup,rata rata rakyat Malaysia ibarat mendpt seorang Perdana Menteri baru yang hanya tahu menjaga kepentingan rakyat instead of kepentingan sendiri.Gembira sungguh rakyat Malaysia akan fenomena pasukan bolasepak kebangsaan.Meriah,dah lama tak rasa meriah mcm ni kalau petik bolasepak Malaysia.

Dulu dulu kalau gi stadium nak tgk Malaysia lawan,aku takkan terpikir nak beli pape waima kuaci sepeket sekalipun.Tapi masa zaman kejatuhan bolasepak negara,mcm mcm benda aku nak beli time tgk bola.Yang paling penting air botol.Airnya tak berapa penting mana.Yang penting botol tu,kalau dah start main cam bangang baru la teruja nak baling.Kalau time time teruja macam tu,balingan selalunya tepat.

Tapi patriotik bebudak zaman skang lain macam plak aku tgk.Patriotik bermusim.Sebelum ni patriotik wajib dalam kalendar masa 31 Ogos.Itu wajib jadi patriotik,kalau rumah tak pacak bendera kat bumbung consider deme ni tak patriotik.Antibiotik jauh sekali.
Pembawakkan patriotik skang ni macam satu gelombang gerakkan rakyat secara pukal.Tau pukal?Tak tau takpe,dah mmg dasar bengap nak buat mcm mana ye dak?


Bila kita bercakap bab patriotik ada 2-3 perkara akar yang harus kita huraikan.Salah satunya devotion atau kesetiaan.Kesetiaan terhadap negara aku percaya mmg takde seorang pun yang berbelah bahagi terhadap tanahair mereka.Ibrahim Ali satu contoh yg bangang boleh aku kasi.ok abaikan dia,kang emo pulak orang tua tu.Dalam soal kesetiaan,tiada perasaan in between.Nope,takde semua tu.Kalau ade sekelumit rasa in between maknanya dia kena muhasabah balik diri dia.Cewahhh..

Atas nama apa mereka yg patriotik ni kondem friendlies Malaysia dengan 3 BPL team.Melanggar ideology patriotisme ke apa?Atau kalau Malaysia buat friendly dengan kelab luar jatuh hukum Syubahah ngan kapir harbi?atau dengan kedatangan kelab kelab ni bisa menarik anak anak muda memberontak menentang kerajaan mcm segelintir korang duk buat sekarang ni?Dahla belajar pon gomen sponsor,subsidi tu,subsidi ni.Sampai masa kau nak against them.Make sense ke?

Banyak beri pandapat kebaikkan dan keburukkan kedatangan kelab kelab berprestij ini ke Malaysia.Tapi rata rata tak setuju atas nama takde pape pekdah,tak masuk ranking FIFA,waste of money dan yang paling kuat sekali utk mereka yg against match ni adalah sebab Man U tak datang.Tapi bebudak Man U nak chill sebenarnya.Dorang ckp tak kisah Man U tak dtg sebab dorang dah penah dtg and lawan Malaysia,2 matches lagi.So skang Man U focus game game besar dan penting je.Setakat M'sia ni sekadar isi masa lapang la mcm tu.

That's why skang dorang against kemasukkan kemasukkan team BPL ESPECIALLY Liverpool.Dorang tak marah or benci ngan Liverpool.Sebenarnya dorang nak Liverpool main game yang lebih penting dan besar bukan duk layan team macam Malaysia ni.Tau kelab kelab besar?Ye mcm Torquay,Stevenage dan Havant Waterlooville.Itu besar bagi penyokong golongan pekerja mcm mereka.

Mata aku skang berkedip kedip...paragraph atas tu asalnya tunggang langgang sebab mata aku dah tertutup tadi.Tapi aku dah ejas.

Penah ahh nak tulis,korang pikir sendiri la.

5 comments:

talkIZcheap! said...

sokong je lah Liverpool tu, bising plak!!

Sape2 nak marah ko sapot Liverpool, meh sini bagi aku jentik telinga diorang...

Jarr said...

jgn mcm ni dik.masing2 ada pendpt.yg penting kita jumpa 11hb ni kat bukit jalil ok?haha

talkIZcheap! said...

okeh!

Ries Lee said...

aku penyokong Arsenal. teringat Malaysia lawan Arsenal dulu yang berkesudahan 2-0. walaupun Malaysia kalah, permainan Malaysia bagus masa tu. paling syok masa Azman Adnan gentel bola lepas pertahanan Arsenal. nostalgic.

hani said...

terkedip² wa bace entry lu ni.......