Wednesday, June 1, 2011

Julai Yang Merah

Kebanyakkan korang semua sedia maklum kelab bolasepak pujaan hatiku adalah Liverpool.Sudah menjadi impian setiap penyokong utk menyaksikan kelab mereka beraksi depan mata.Bukannya selama ni mereka beraksi dibelakang mata,depan mata juga cuma bezanya dalam kaca tv.Kalau korang pakai TV Plasma masih boleh panggil kaca tv sebab layer depan plasma masih kaca.Kalau LCD?Nak panggil apa?Itu aku tinggalkan kat korang utk buat conclusion sendiri nak panggil apa.

14th July dan 16th July akan menjadi tarikh keramat utk penyokong teras keras Liverpool.Kesudian pasukan hebat alam maya ini akan bertandang ke negara kita utk mengadakan sesi perlawanan dengan pasukan tanahair yg tercinta,Malaysia.Ramai mencebik dgn aku kabo suruh sokong Malaysia sebab itu pasukan kebangsaan kita,kita kena support dan agungkan.Bukannya kelab inggeris bekas penjajah Malaya.Ok time time gini korang petik sejarah penjajahan inggeris keatas Malaya la ye?Takpe.

Btw,aku paham perasaan mereka yg berkata begini.Semangat patriotism tu sangat tebal dlm dada.Tapi semangat mcm ni hadir setahun tak sekali.Lagi lagi time mcm ni la.Dan dan emo ngan Inggeris tu belas penjajah,so tak relevan kalau kau sokong kelab inggeris.Ok paham.
Memula aku malas nak kaji org org mcm ni sebab pada pendapat aku mereka mmg betul betul Ultras Malaya (yg wujud sejak M'sia menang cup baru baru ni.lama bukan kewujudan mereka?).

Tapi aku jumpa sorang hamba Allah penyokong paling tegar Newcastle atau Magpies sejak zaman Peter Beardsley.Dia kabo, "Jarr,cer deme kaji balik dari mana dtg org yg bikin statement patriotism tak patut mcm tu.Deme tgk sekali dorang tu penyokong kelab mana." ujar member aku tadi tu.Oh nama dia Hamid,Hamid Kengkang.
Hamid ni umur dah nak masuk 42 tahun.Tapi sibuk nak berkawan ngan org muda mcm aku.Kahkahkah!

Ok berbalik kpd isu tadi,maka aku pun buatlah kajian rambang ttg permasalahan ini.Aku pick up randomly 10 org peminat sukan bolasepak di Malaysia dan buat survey.

aku tanya 5 soalan wajib setiap seorang.

- Apa pendapat anda ttg perlawanan persahabatan anjuran FAM dan 3 kelab EPL?
- Wajarkah kita menyokong kelab kesukaan kita atau support team kebangsaan?
- apa pandangan anda ttg kualiti permainan pasukan kebangsaan sekarang?
- adakah perlawanan ini mendtgkan apa apa benefits kpd pasukan kebangsaan?
- akhir sekali, apakah pasukan kegemaran (sokongan)anda di Liga Inggeris?

ini soalan wajib aku tanya utk survey aku.Dari 10 peminat sukan bolasepak yg aku tanya dengan kelima lima soalan wajib diatas,rata rata memberikan jawapan yg seperti dijangka.Against all the BPL teams yg akan hadir ke Malaysia.Dan tak kurang yg menyatakan kualiti kita dah jauh lebih bagus dari dulu,so tak perlu lawan lawan kelab BPL ni.Buang masa dan duit kata mereka.

Lepas berbual lebih kurang dengan 10 peserta survey,aku tanya soalan last,ye soalan last yg berbunyi apakah pasukan kegemaran (sokongan)anda di Liga Inggeris?

Dari 10 org peserta survey, sepuluh sepuluh jawab kami penyokong MAN UTD.

Babi.Patutla........nak kena buat balik la ni.Masalahnya mana tempat kat M'sia yg takde majoriti penyokong dorang ni?Putrajaya pon sama.

Ini mmg celaka.

5 comments:

ayobkelubi said...

dah tu katanya 1Malaysia sangatttttt...sepak bola pun pakai kasut bailey.apa citer?.

semua tak lain tak bukan glory hunters bro!.

kalau kita kutuk2 lebih2 kang,derang bukan modal sandarkan pada kenangan. tak fikir derang pun akan lalui benda yang sama bila tiba zaman gelap tu nanti. tengoklah!. tengoklah!.

apa-apapun.lu pergi ek?. takde lubang tiket free ker bro?. hehehe

Linglung said...

Haha..ok Jarr. gua komen ni.

1. Ultras Malaya wujud dah lama cuma kehadiran mereka baru disedari dan menarik minat ramai hujung tahun lepas.

- Apa pendapat anda ttg perlawanan persahabatan anjuran FAM dan 3 kelab EPL?
Jwpn: Bagus daripada segi mentaliti FAM yg dr dulu 'nak bagi pemain cari pengalaman dan pendedahan' tapi tak bagus daripada segi efek kepada ranking FIFA. Tak ada manfaat dari segi tu.

- Wajarkah kita menyokong kelab kesukaan kita atau support team kebangsaan?
Jwpn: Gua cuba duduk dalam lu punya kasut, kalau Real Madrid dtg confirm gua akan turun stadium. Tapi insyaAllah jersi Harimau Malaya akan bersarung di badan. Nothing can beat the feeling of wearing your own colours and cheering up our own national team.

- apa pandangan anda ttg kualiti permainan pasukan kebangsaan sekarang?
Jawapan: Sejak tahun 1995 (lepas skandal rasuah terbesar bolasepak negara), ini pasukan yang paling solid Malaysia pernah ada. Syukur dah ada kemajuan.

- adakah perlawanan ini mendtgkan apa apa benefits kpd pasukan kebangsaan?
Jawapan: Ya, dari segi pengalaman dan pendedahan. Mcm jawapan soalan pertama.

- akhir sekali, apakah pasukan kegemaran (sokongan)anda di Liga Inggeris?
jawapan: tidak sama sekali. pasukan kegemaran saya di La Liga dan Liga Super. hehek :)

Mantap bro. teruskan menulis sebulan sekali begini...kahkahkah!

projek buku bila nak jalan?

cik bintang said...

aku suka last words tu je.
"ini mmg celake"

ahhahaha.

talkIZcheap! said...

untuk soalan kedua, aku rasa kita patut sapot Manchester united... keh keh...

p/s: apa kata ko rujuk blog LKNY part Man Utd datang Malaysia tu, huhu..

Jarr said...

ayob - hahhaa cakap lebih nanti mereka berdarah jubo kabo aku mcm mcm.Senyum sudah ye dak?

Linglung - dlm sejarah aku berblog,jwpn lu kali ni sgt tulus dan mulus.Orgasm baca komen kamu.Damnlah..

Aien - kahkahkah celaka!

TiZ - boleh nnt aku rujuk.Salute kau sebagai tegar Man U.tapi dah kalah takyah la byk bunyik..wakakakakakaaka :p