Wednesday, June 1, 2011

Kak Nah Kerani Sekolah Kat Kedah

Siapa tak kenal Kak Nah?Dari budak budak Form 1 sampaila Form 5 semua dengar nama Kak Nah dah goyang.Siapa tak kenal Kak Nah dia kodi.Begitu sekali budak budak ni jatuh hukum pada siapa tak kenal Kak Nah.

Tugas Kak Nah atas sikit dari Penolong Kanan dengan Hal Ehwal Murid.Even Hal Ehwal Murid pon refer kat Kak Nah kalau ade papehal.Nampak kuasa Kak Nah?Segala bentuk pemberitahuan,pengumuman,garis panduan dan hal ehwal semasa semua Kak Nah yg settle.Paling penting bab hantar surat pemberitahuan atau apa segala jenis surat dari sekolah,mmg Kak Nah handle.Bebudak cukup takut kalau dgr Kak Nah nak ngantor surat ke mak bapak.Kalau tak sebab gantung sekolah ni mesti kes bebudak Aspura curi coli ngan spenda Aspuri.Semua dah jadi alim pergi surau setiap waktu...ada yg gi surau pukul 10 pagi nunggu Zohor.Yg pesen gitu confirm jenis Kak Nah kenal mak bapak dorang,tau sgt dah.

Nak dijadikan cerita,Perlih ni antara bebudak terjal kat sekolah.Kak Nah mmg duduk area rumah Perlih.Dek kerana terjal,Perlih dah tutoh sorang budak junior sampai berak pon nak kena papah.Maka kata Pengetua,gantung sekolah.Yg Si Perlih dah ligat kepala pikir apa dia nak pusing bapak dia balik Perlis nanti.2 minggu gantung sekolah nak kelentong apa ye dak?Cuti peristiwa?Melampau sekolah kau cuti peristiwa sampai 2 minggu.

Maka baliklah Si Perlih ke kampung dia di Perlis.Balik plak ngam ngam weekend.Hari senin bapak Si Perlih dah siap siap nak ngantor Si perlih balik asrama.Perlih muka toye depan TV tgk Kamen Rider kabo kat bapak dia sekolah cuti lagi seminggu.Bapak Perlih dah pelik.Dalam hati Perlih punya berdebor tuhan aje yg tahu.Perlih tahu,skang ni kat sekolah Kak Nah dah start letak kertas kat typewriter nak kabo ke bapak dia pasal gantung sekolah.Perlih standby 3 hari depan letter box.Haram takde sampai surat apa apa pon selain katalog Singer maknye Perlih.

Hati dah kurang berdebor.Petang esok nak main bola lah kata Perlih.Besoknya masa bangkit tido Perlih dengor kemain bising bapak dia kat luor.Memaki maki hamun mcm nak gila bapaknya si Perlih.Berdebor datang balik,takleh tengok orang senang berdebor ni pun.
Pelan pelan Perlih intai kot pintu.Bapak Perlih duk pegang surat ada logo Sekolah!Celake...ini mmg celake,abis aku kali ni.Kabo Perlih ke diri sendiri.Bapak Perlih kalau dah mengamuk satu kampung tido.Tak berani dorang nak jalan2 kat luar.

Perlih beranikan diri pelan pelan kat belakang bapak dia.Perlih dah nekad nak mengaku yg dia kena gantung sekolah.Oh ye nama penuh Perlih Mohd Habibul bin Mohd Sap.Mohd Sap plak bin Ghani.Benda benda camni mmg makanan Kak Nah kalau nak bikin surat.

Perlih ckp baik baik ngan bapak dia.Bapak Perlih pusing mengadap Perlih.Sejahat jahat Perlih kat sekolah tapi bila Mohd Sap naik angin mmg kotey Perlih pon lari masuk bawah meja.


"Sekolah hang ni apa bebai sangat?Kalau hang buat jahat sekalipun gantungla hang sorang.yang depa nak pi gantung aku sekali buat apa?"

Perlih dah pelik.Bapak Perlih hulur surat dari sekolah,Perlih tenung penuh fokus.


Kepada ibubapa/penjaga,dukacita dimaklumkan bahawa Mohd Sap bin Ghani telah digantung persekolahan beliau atas kesalahan bla..bla...bla..bla...

Bala.Kak Nah ni perlukan assistant aku rasa.Mana bleh semua benda dia buat sorang.Murid sekolah bukannya sikit.

4 comments:

talkIZcheap! said...

duh.. hahaha!!

frwls said...

wakakkaka macam ni pun ada

Ibn Mustakim said...

aku terharu membacanya tampa jemu...
berkali-kali dikelek dan dibelek...
tetap menghamburkan tawa yang berderai...

ezyanie said...

patut lah bapak dia hangin . dasar kak nah kene pencen awal ni . ;)