Monday, July 18, 2011

Bila Patriotisme Dijadikan Provokasi

Lately banyak isu patriotisme dibangkitkan.Semangat patriotik memang dituntut dlm diri seoarang warganegara apa pon.Tak kiralah kau ni warganegara Burkina Faso mahupun New Caledonia,patriotisme itu harus.

Usai menonton perlawanan Malaysia XI vs Liverpool aku terus eager nak bukak Facebook utk berposting dan menghapdet status.Malangnya aku terus rasa down yang teramat sangat dengan sesetangah golongan yang mengaku Ultras Malaya membangkitkan isu patriotik.Aku respek Ultras Malaya sebagai sebuah kumpulan yang hardcore pasukan kebangsaan and i'm proud of that.Wish can be one of them.Tapi sesetengah Ultras tak sepatutnya membuat provokasi terhadap perlawanan persahabatan Malaysia dan kelab kelab EPL ini.

Semasa perlawanan Arsenal,aku memang hangin sebab ada fans yang boo pasukan kebangsaan dan kami fans Liverpool nekad akan mempertahankan pasukan kebangsaan walau apa sekalipun.Kami passion with Reds tapi Malaysia is our soul.No matter what,we will always put Malaysia as our priority.Tapi atas dasar apa korang nak butthurt sangat dengan game ni?Doesn't make sense at all.Every single point korang nak jadikan provokasi.Tak kurang juga yang hanya duduk tengok kat TV then buat assumptions yang mcm gampang.You're not there so better check your facts.

Dan aku terkilan dengan kenyataan our beloved striker,Safee Sali yang mengatakan semangat Man Utd yang membuatkan beliau score 2 biji.Tak kurang juga statement sampah dari our respectful coach,Datuk K.Rajagobal.Lebih kurang mcm nila bunyi dia masa Jay Menon interview,komen saya sebagai Man U fans,saya gembira dan teruja kerana at least kami score against Liverpool lebih dari kita scored against Man U few years ago?So?Sekarang ni kau punya semangat lawan Liverpool tu hari atas dasar kau penyokong Man U?Itu yg mendorong kau bersungguh sungguh lawan Liverpool.Shame on you.

Aku tabik Safiq Rahim walaupun dia peminat Man U he never come out with that kind of statement.And yes, goal dia paling world class petang tu.And again Safee Sali came out with bloopers statement yang mengguris perasaan aku sebagai penyokong Malaysia, "Saya confused nak celebrate gol pada ptg tu sebab tak sure fans sokong team mana"..lebih kurang gitu lah bunyi dia...You're not professional at all with that statement.

U shud have known Malaysians behind you Safee.Tak payah confused.Kami tak penah berbelah bahagi cheer up for Harimau Malaya.Isu jersi tak timbul,this is the first time they came here and we greet our guest showing them our appreciations.Problem?

Malaysia vs Singapore.Walau aku mmg sakit hati dengan statement Safee dan Rajagobal aku ttp akan turun bukit jalil menyokong pasukan tanahair aku tanpa rasa berbelah bagi.Itu tekad sebagai seorang supporters.And to Ultras Malaya,keep up the good work.Hope this support will long last walau Malaysia dalam kesulitan.


Go Harimau Malaya!!!

12 comments:

apei said...

Kalau blogspot ni ada button 'like' mmg gua dah 'like' entry lu ni. Turun bukit jalil tengok msia vs singkapor kasi roger gua.

Jarr said...

lamanya gua dah berhubung ngan lu.Wokeh nanti gua kasi gegar direct line lu time beli tiket.kahkahkah

talkIZcheap! said...

Jarr, gua sapot lu kat situ, ha-HA! walaupun kita berlainan team but I feel you man, huhu...

Sebenarnya kalo fans MenYU yang timbulkan pasal isu patriotik tu, ketahuilah bahawa itu just taunt yang biasa-biasa fans MenYU-Liverpool buat saja, bukan betul-betul nak maksudkan pun, tapi tang orang lain yang ambik serius pasal isu patriotik ni, memang sengallah!

Pada aku lah, kedatangan club terkemuka Eropah ke Malaysia dan buat friendly match dengan team kebangsaan hanyalah sebagai satu show... memang semua orang yang ada passion dengan bola sepak akan support team kebangsaan, tapi bila team kegemaran Eropah ni datang, ia umpama peluang peminat nak jumpa Superstars dan idola diorang masing-masing...

I mean, nobody accused everyone yang pergi konsert Bieber atau Artis Korea, pakai baju nama band diorang, as tak patriotik, ye dok??

Jarr said...

aku like komen kau 1000x

Sufi Sembrono said...

*sambil pura pura menekan butang LIKE*
betul! it was a friendly. dan bagus untuk harimau malaya sebab dapat panaskan badan sebelum lawan Singapore. Statement unprofessional patut ditekan butang DISLIKE

Jarr said...

utk komen lu sufi gua tekan like 10000x.Aci?

Sufi Sembrono said...

Aci!! but wa Chelsea fan.. tak pe kan?haha

Jarr said...

apa fans pon kita,Malaysia ttp dihati.itu tak boleh dipersoalkan mcm sesetgh pihak yg "TAHU SEGALA TTG BOLASEPAK"

Sufi Sembrono said...

haah..betul.. sebab bila Malaysia gol pun kita sorak jugak! Siapa yang tak bangga kita yang katek ni tendang lepas dengan diorang yang tinggi tinggi tu.. kan..

Jarr said...

betul..gol malaysia gol world class kot!!

ammboi said...

singgah baca luahan hati jarr pula. terima kasih sebab sudi memberi pandangan dalam blog amm. amm harap jarr faham apa yang amm cuba tulis. bukan nak salahkan mana-mana pihak. ok..sama-sama support harimau malaya!

Jarr said...

thanks ammboi.. =)