Tuesday, October 25, 2011

FAM,Visi dan Misi Mereka

Sejak zaman Semi-Pro dimana aku membesar dengan pemain-pemain Terengganu yang hebat seperti Ariffin Osman,Ahmad Paijan,Mubin Mokhtar,Raimi Jamil atau Zubir Ibrahim aku payah nak terlepas waima satu perlawanan ditempat sendiri.Ayah aku dari kecik dia dah mengajor aku gi tengok bola kat stadium,baru rasa kelainan dia kabo dia kat aku 22 tahun yang dulu.Paling yang aku terasa bahangnya Piala Malaysia ni tahun 1992 separuh akhir Terengganu lawan Pahang.Masa tu Pahang kemain kuatnya.Setakat Selangor tu diayam-ayamkan je macam kelab setan tu kena lauk tu hari.Tapi Pahang sekarang ni tak ubah macam pom pom girl je tugas dia.

Masa tu tiket punya hal aku tak amik tau dan aku tatau kot celah mana aku nak amik tau sebab aku baru darjah dua.Bila aku dah mummayis serta reti pergi perpustakaan negeri naik bas atas dasar nak berdating baru aku amik tau perihal tiket ni.Itupun sebab masa tu bekas abang ipar aku exco kerajaan negeri.Tapi itu bukan alasan untuk aku pow tiket dari dia sewenang-wenangnya.Cuma kekadang kalau aku rasa nak duduk grandstand atau nak rasa aura Almarhum Sultan Terengganu baru aku rekues nak duduk grandstand.Aku lebih suka beratur beli tiket dan duduk bersama-sama geng hardcore.

Dan masa Zubir Ibrahim kawin dengan anak sepupu mak aku pon haram aku tak penah minta tiket kat dia walau dia rajin datang rumah bergosip dengan mak aku.Itu belum campur geng akademi bolasepak Terengganu yang bermastautin dalam sekolah aku dulu.Boleh je kalau aku nak minta kat Syamsuri budak satu kelas ngan aku yang keje dia tido memanjang selama 5 tahun sekolah.Haris Safwan,Norhisham buleh je nak di pau junior aku tu atau paling kodi aku buleh je pau Mat Ki adik Rosdi Talib budak kampung aku tu takpun Yo (Hairuddin) mengapa tidak aku pau zaman dia main Ganu?Itu belom campur kaum kerja di Kementerian Belia dan Sukan Terengganu macam Be Sham or Fatah.Baru ni hah aku nak minta kahkahkah!

Tapi bila aku tengok keputusan FAM menetapkan harga tiket final RM50 aku rasa macam kenapa nak dikapitaliskan benda-benda gini?FAM tak pikir ke pada golongan yang cintakan bolasepak tapi tak berkemampuan untuk rege tiket mengarut macam tu?Sewa bas yang pada mulanya dalam RM2k terus naik jadi RM4k???Tiket dah RM50,lagi duit bas nak tong-tong.Duit makan minum,duit rokok,duit jajan.Apa ni FAM?Seronok makan duit hasil penat lelah golongan pertengahan dan rendah macam kami ni?

Atas dasar dan alasan yahudi apa yang FAM nak tetapkan rege tiket final RM50??Apa tak penuh-penuh kantung FAM selama ni?Atau nak cover duit present Soltan ke apa ni?Jangan bikin kelakar bangang boleh tak?Dan paling aku kesalkan benda ni dah dipersetujui kedua-dua Persatuan Bolasepak negeri which is fakap nak mampos.Then nak cover balik subsidized 50% tiket untuk rakyat Ganu.Come on.Pre booked 30,000 tickets for what fucking purposes?

Secara seriusnye aku dah takde selera nak beriye pergi tengok final ni.Subsidi ke apa ke it doesn't make sense at all.

Kalau betul kau nak selaraskan sesuatu pantat apa pun why not kita start dari akar umbi?Kenapa dari segi duit je senang-senang kau nak pinda itu ini?Apa nasib orang yang betul-betul mampu bayar tiket untuk RM20 or RM30 sahaja?Yang betul-betul punya jumlah itu untuk merealisasikan impian dia nak tengok pasukan negeri tempat tumpah darah dia beraksi final?Itu belum lagi orang-orang ni duduk tepi stadium sambil kira-kira bajet nak beli burger,cocok-cocok,air dan kuaci.Cukup ke tak cukup kalau dia beli burger 2 ringgit yang takde rasa tu?Cukup ke tak cukup kalau dia beli air mineral untuk alas tekak kering setelah penat memekik dan bersorak untuk pasukan?Cukup?RM50 yang kau caj tu boleh cover semua?Maksud aku orang bayar RM50 masuk stadium dapat first drinks ngan burger sebiji?Boleh buat?

Kikis duit orang kau boleh buat takkan sedikit penghargaan untuk orang-orang ni tak boleh buat?Make sense ke tak ni?Abis peruntukkan Astro kasi kau dah agih-agihkan ke belum?

Gile babi berbeza zaman aku tengok bola dimana bolasepak adalah untuk rakyat.Sekarang pon bolasepak untuk rakyat juga,untuk rakyat memenuhkan poket mereka.Fuck u all.


2 comments:

izat123 said...

FAM bangsat kapitalis.dua tahun lepas tiket RM2o.tahun lepas naik RM30.dia tengok org still beli tiket dia naik RM50.sedap makan duit orang natang FAM bangsat nih.ni kalau penuh stadium taun depan naik RM70 pulak

Budak Qlate said...

harap pnyokong2 ganu tnjuklah kesungguhhan.. jgn hnya klau ada subsidi, terus hilang perjuangan. mngkn skrng ganu dpt subsidi, mne tahu tahun dpn team laen yg bleh g final? pstu tgk org still lg g tgk final wlaupun hrga tiket RM50. ntah2 tahun dpn naik lagi hrganya. so, nie la masanya utk sedarkan FAM tu..